Балчик ще реставрира храма на Кибела

Пренасят античната сграда край морската гара заради проблеми със собствеността

Култура
16:15 - 23 Декември 2019
1653
Балчик ще реставрира храма на Кибела

Община Балчик е готова да реставрира храма на Кибела във вида и на мястото, където бе открит, съобщи кметът Николай Ангелов по повод отправеното искане до Министерството на културата да предостави на местната власт правата за управление на паметника на културата.

Вече имаме принципното съгласие на Министерството на културата, като процедурата трябва да започне с решение на общинския съвет, да се произнесе областната управа и накрая правата да бъдат предоставени от министъра на културата, поясни Ангелов. Кметът добави, че археологическият обект е публична държавна собственост, но е в частен имот, и, ако управлението на храма на този терен бъде възпрепятствано, е възможно античната сграда да бъде пренесена край морската гара.

Състоянието на храма е лошо, а направеният изкоп вече застрашава и близкия жилищен блок, обясни Николай Ангелов защо са необходими спешни мерки. По думите решителните стъпки могат да бъдат направени до края на 2020 година. Храмът на Великата майка на боговете Кибела бе открит преди повече от десетилетие при аварийни разкопки при строителството на хотел.