Балет „Арабеск” с три нови заглавия

"Следобедът на един фавн" и две миниатюри ще изпълни трупата на 26 юни в Музикалния театър

Култура
12:39 - 24 Юни 2019
2054
Балет „Арабеск” с три нови заглавия

"Следобедът на един фавн" по музика на Клод Дебюси и хореография на Мила Искренова ще изпълнят Андрея Андонова, Виктория Петрова,  Елизабет Якимова, Константина Ханджиева, Таня Кацарова, Теодора Друмева, Васил Дипчиков, Валери Миленков, Ервин Есен, Наско Николчов, Филип Миланов, Светлозар Тинев на 26 юни от 19 ч. в Музикалния театър.

Наред с музиката от всеизвестния прелюд в спектакъла се използват композиции на Дебюси за сиринг флейта, както и едноименната поема на Стефан Маларме (по която е написан прелюдът "Следобедът на един фавн"), рецитирана на френски. В музикалната среда е включена и картина от природни звуци. 

Хореографията на Мила Искренова интерпретира основните иновативни принципи, заложени в хореографията на Нижински. Партиите на Фавна и шестте нимфи са разпределени между 12 танцьори на "Арабеск". Декорът и костюмите са по идея на Мила Искренова и Боряна Сечанова, консултант по визията на пиесата. Музикален консултант е Весела Цанкова.

Второто танцово платно е "Данцон 2" по музика на Артуро Маркес и хореография на Боряна Сечанова. Изпълняват Даниела Иванова и Ервин Есен. Това е музика, която те кара да се обърнеш, да забележиш човека, минаващ покрай теб, да се усмихнеш, да пожелаеш да го докоснеш и да танцуваш...

"Вода" интерпретира музика на Йегиш Манукян, идея и хореография на Филип Миланов, изпълнители са Константина Ханджиева и Валери Миленков. "Вода" е съвременна танцова миниатюра, чийто обект са личността и нейната лична и интимна среда. Миниатюрата изследва самостоятелното моделиране на индивида - по какъв начин решенията, които взема, за да премине през определени ситуации и условия на физическото пространство, оказват влияние върху вътрешната му среда на възприятия, емоции и усещания.

В програмата е включена още "Бла, бла..." (премиера 2015 г.) по музика на Джони Транк и Джус ансамбъл, хореография Морис Кози (САЩ). Изпълнители са Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов.