Балет "Арабеск" танцува "Момичето и смъртта“ в Музикалния театър

Израелската хореографка Мириам Енгел представя съвременна версия по творбата на Шуберт

Култура
14:41 - 24 Март 2023
2488
Балет "Арабеск" танцува "Момичето и смъртта“ в Музикалния театър

Балет "Арабеск" представя премиерния спектакъл "Момичето и смъртта“ по музика на Франц Шуберт на 31 март от 19.00 ч. и на 2 април от 17.00 ч. в Музикалния театър.

„Момичето и смъртта“ в оригиналната съвременна фентъзи интерпретация на израелската хореографка Мириам Енгел, представя архетипа на девойката; жена – дете, противопоставяйки се на митовете и лицата на смъртта. 

Игал Миртенбаум е автор на аранжимента и на авторска музика, художник на постановката е Елица Георгиева.

Легендата разказва за скрито място, недалеч от тук между земята и небето, където слънцето грее през нощта и кислородът е сгъстен. Там има хора с крила и опашки и мечтите там се сбъдват. Те се прераждат там всеки ден и обичат без да изпитват болка.

Казват, че там има тайна, която само малцина знаят, че няма добро или зло и хората там нямат нужда от сън. От изгрев до изгрев те са открили лек за наранената човешка душа.

За да стигнете до там, до другата страна, трябва да обичате до смърт, след това да си поемете последен дъх и да затворите очи, да вдигнете ръце и да запеете с цялото си сърце,  след това да скочите  в напоения с кръв корем на тъпканата земя. Ако успеете да стигнете до там, ще забравите завинаги миналото си.

От разлагането на тялото и материята,  от падението до загубата на невинността и разпадането, от деградацията на ценности и истини до смъртта на човешката надежда, от целия този апокалипсис, девойката се изкачва по руините към  хаотичната вселена на трансформацията.Висяща на косъм от своята смъртност, тя посява семето на един нов свят.

Родена през 1983 г. в Йерусалим, израелската хореографка Мириам Енгел е внучка на пионерката в танцовото изкуство Дора Мушанова, новатор в авангардния танц в Германия и България.

Наградена с Шарет, наградата на Американско-израелската културна фондация за професионални танцьори, Енгел се изявява и твори в продължение на 20 години в Израел и на международни фестивали по света като гост-артист, за да хореографира, да изпълнява, да изнася лекции и да преподава своя репертоар и уникална техника - в САЩ, в Далечния изток, Европа и Африка. Engel се откроява като мултидисциплинарен артист и активен културен предприемач.

През 2011 г. Енгел основава Angela Dance Co. Jerusalem - артистична организация, произвеждаща оригинален съвременен танцов репертоар, заедно с международни начинания и продукции, интерактивни и Site-Specific проекти.

През 2022 г. Енгел създава JISDF - Йерусалимския международен соло танцов фестивал за съвременен танц и международна програма – резиденция за създаване на солови произведения на хореографи от Израел и от цял свят.

Наред с дейностите на Енгел като танцьорка и хореографка, тя заема серия от ключови мениджърски позиции в израелската култура: член на борда на директорите на I.U.P.A – Израелски съюз на изпълнителските артисти, член на Асоциацията на хореографите, главен изпълнителен директор на неправителствената организация Dance Space Jerusalem, Освен многобройните си изпълнения по света, Енгел редовно е канена като артист и лектор в университета DePaul (Чикаго), Northwestern University (Evanston) и SADC Center (Бъркли, Калифорния).

За сценограф и художник на костюмите е поканена Елица Георгиева. От 2009 до 2015 г., тя е художник  в ДТ "Сава Огнянов" – Русе, а от 2016 г. работи в Младежки театър “Николай Бинев”, София. И

ма множество сценографски и костюмографски решения в български и международни проекти, за част от които е получавала престижни награди. Работила е с режисьорите Крикор Азарян, Боил Банов, Стоян Радев, Боян Иванов, Галин Стоев, Стилиян Петров и др