Балетът "Зорба гъркът" отново на сцената на Софийската опера

Своя дебют в спектакъла правят Никола Хаджитанев и Цецо Иванов

Любопитно
12:15 - 12 Май 2021
1781
Балетът "Зорба гъркът" отново на сцената на Софийската опера

На 29 май, събота, от 19 часа, на сцената на Софийската опера ще се играе прочутият балет „Зорба гъркът“. В него има два дебюта – на Никола Хаджитанев като Зорба и на Цецо Иванов като Джон. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Софийската опера и балет и винаги се радва на препълнени салони.

Изминаха 33 години от световната премиера на балета – 6 август 1988 г., на сцената на Арена ди Верона. "Зорба гъркът" се свързва най - вече с прочутия филм с участието на Антъни Куин, а в основата е книгата "Живот и приключения на Алексис Зорбас" (1943 г.), с която стартира кариерата на писателя Никос Казандзакис.

Балетната постановка настига по известност литературния и филмовия вариант. Световната премиера на балета „Зорба гъркът” е през 1988 г. на "Арена ди Верона". Оттогава балетът е представян пред повече от 3 млн. зрители в 30 страни по света. Събирал е дори 120 - хилядна публика наведнъж - на открития  стадион в Рио де Жанейро.

Автор на музиката е Микис Теодоракис - един от най - изявените гръцки композитори, общественик, политически и културен деец,  възпитаник на Парижката и Атинската консерватории.

Хореограф е руснакът Лорка Масине, който е роден в Ню Йорк. Негов учител е баща му, известният хореограф Леонид Масине. През 1960 г. дебютира в трупата на баща си, а през 1964 г. създават със сестра си Татяна Масине своя трупа. Сътрудничи като танцьор и хореограф на френската телевизия, на "Балета на 20 век" на Бежар, балетната трупа на Монте Карло, "Ню Йорк Сити Балей", Театро Масимо в Палермо, "Миланската Ла Скала", Римската опера и др.

Самият хореограф твърди, че се чувства европеец, тъй като е завършил литература в Сорбоната, баща му притежава имение в Италия, а той живее в Гърция. Лорка Масине обаче никога не е поставял балета „Зорба гъркът” в Гърция.  Концепцията му за танца в прочутия балет е за танц без абстрактности, с философската мисъл на Кафка, Томас Ман и Джордж Оруел. "Езикът трябва да е разбираем за публиката, да отдели различието между балет и танц, между драматургичния език и езика на танца", смята режисьорът.

Балетът на Софийската опера и балет бе поканен от Министерството на културата на Гърция да участва със "Зорба Гъркът" в културната програма "2007 - Година на Казандзакис". Проектът се осъществи по повод 50 години от кончината на големия гръцки писател.

Балетът на Микис Теодоракис и Лорка Масине се играе с голям успех по цял свят.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година, на сцената на НДК. От първата постановка на балета на сцената на Софийската опера и балет са изминали цели 26 години, но публиката го посреща оттогава до сега с нестихващ възторг.

Участват

На 29 май, събота:

Никола Хаджитанев – Зорба

Цецо Иванов – Джон

Марта Петкова – Марина

Румен Бонев – Йоргос

Марина Маринова – Мадам Ортанс


Постановъчен екип:

Хореограф, режисура и либрето Лорка Масине

Асистент хореограф Анна Кжишков

Художник-консултант по костюмите

Цветанка Петкова-Стойнова

Художествен ръководител на балета Сара-Нора Кръстева

Репетитори Мария Илиева, Трифон Митев

Асистент и помощник режисьор Риолина Топалова

Ансамбъл на балета на Софийската опера

Спектакълът се изпълнява с музика от запис.