Балетният спектакъл "Госпожиците от Авиньон" вдъхновен от Пикасо

Трупа от Северна Македония гостува на Софийския фестивал на музикалния театър

Любопитно
17:35 - 06 Юли 2022
2803
Балетният спектакъл "Госпожиците от Авиньон" вдъхновен от Пикасо

Балетният спектакъл "Госпожиците от Авиньон" на Националната опера и балет на Северна Македония гостува гостува на 8 юли на Софийския фестивал на музикалния театър, съобщават от Музикалния театър. Режисьор и хореограф е Олга Панго. Тя е примабалерина и директор на Балета на Националната опера и балет в Скопие. 

"Госпожиците от Авиньон" е представление, вдъхновено от едноименната картина на Пикасо, посветена на неговите музи. Въпреки че е определян като модерен, спектакълът носи основните елементи на класическия балет. Той е атрактивно и космополитно пътуване, което държи вниманието на публиката от първата до последната сцена, разказват от екипа.

По думите им усещането за космополитност се подсилва и от авторската музика на Калиопи Букле, в която са използвани инструменти и музикални мотиви от цял свят. Авторът на либретото е Сашо Димоски, художник на костюмите - Раде Василев, мултимедия и дизайн - Емил Петров, художествено осветление - Милчо Александров. 

В деня на спектакъла, на голямата сцена в Музикалния театър Олга Панго ще води семинар за навлизането на съвременните елементи в класическият балет. Семинарът е с вход свободен. 

На 9 юли,  на фестивалната сцена в парка на Военната академия гостува концертът "Картини от Пиацола“. Музикантите от Държавната опера в Пловдив представят света на тангото с музиката на Астор Пиацола. Участват солистите Калоян Куманов - акордеон, Виктория Каридова - цигулка, Ралица Ботева - пиано, Едит Унджиян - вокал. Водещ на концерта е Лили Бързева.

В неделя, 10 юли, в афиша на фестивале мюзикълът "Брилянтин" на Театрално-музикален и продуцентски център - Варна. Мюзикълът, създаден преди 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, е вдъхновен от субкултурата на грийзърите, която става символ на свободното мислене.

Участват Велин Михайлов (Дани) и Лилия Илиева (Санди). Режисьор е Сребрина Соколова, диригент - Страцимир Павлов, сценограф - Иван Токаджиев, художник на костюмите - Ася Стоименова, хореограф - Надя Димокова, участват солисти, балет и оркестър на Държавна опера Варна. 

Софийският фестивал на музикалния театър ще бъде закрит на 17 юли с театрализирано концертно изпълнение на "Цигулар на покрива". Ден преди това е "Царицата на чардаша".