Българчета в Лондон учат за Христо Ботев

Общество
13:41 - 20 Януари 2023
1600
Българчета в Лондон учат за Христо Ботев

Баладата „Хаджи Димитър“ на Христо Ботев разглеждаха ученици от Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Уотфорд, Великобритания, през първите два учебни дни от новата година.

Децата се запознаха и с по-важните факти за живота на българския революционер по повод 175-годишнината от рождението му, стана ясно от публикация във Фейсбук страницата на учебното заведение.

Най-големите ученици (6.-8. клас) си припомниха и основни граматични, правописни и пунктуационни правила при редактирането на текст. Децата във втори клас определяха род и число на съществителните, правиха и преразказ на приказка.

През изминалата седмица учениците се включиха и в часовете на кръжоците по народни танци. В образователното средище започна и подготовката за мартенското тържество.

Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Уотфорд е основано през септември 2013 година по инициатива и под ръководството на Галина Джап. Целите на училището са да съхрани българския език и култура и да се превърне в средище на българската общност в Уотфорд и района.

То съществува 2 години на самоиздръжка. От 2015 год. е лицензирано от Министерството на образованието и науката по програмата "Роден език и култура зад граница".

От учебната 2016/2017 година училището е регистрирано в списъка на българските неделни училища в чужбина.