Българи бедстват на гръцки остров

1500 туристи са блокирани в момента на Самотраки

Свят
20:54 - 13 Август 2019
6406
Българи бедстват на гръцки остров

Стотици туристи, сред които и много българи, вече три дни са блокирани на гръцкия остров Самотраки, тъй като фериботите не се движат, съобщиха местни медии. Според нашенци на острова засегнатите българи били около 20-30 души.

“1500 туристи са блокирани в момента на гръцкия остров Самотраки, не е ясно колко от тях са българи”, каза консулът ни в Солун Владимир Писанчев. Той допълни, че се осигуряват медицинско обслужване, храна и вода за хората, а от сряда предстои пускането на специален ферибот.

Нашенците се намират и в огнен капан, защото в района на Камариотиса – основното пристанище на острова, избухна пожар. Овладяването на огнената стихия е затруднено от силния вятър. Сред блокираните има туристи от Сърбия, Румъния, България, Франция, Великобритания и Италия.

“Ужас е, никой нищо не ти казва и никой за нищо не ти съдейства. Нощта я прекарахме в колата. В 9 часа вчера чакахме ферибота, имаше 500 коли. Такъв нямаше, чакахме в 7 вечерта, после в 11 вечерта, никакъв ферибот не дойде”, каза пред Нова тв един от бедстващите на острова българи Николай Николов. Той допълни, че е имало майки с деца и бременни жени. Някои хора спали по пейките.

Хората, чиито резервации са приключили, трябвало да напуснат хотелите. Така се оказало, че мнозина трябва да спят на улицата, а други в автомобилите си. Туристите от неделя чакат на пристанището, за да отпътуват от острова. Общината ги настани в къмпинг и в свободни зали.

Няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на Самотраки, съобщи МВнР. Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, увериха от външното министерство.

Гръцкото министерство на корабоплаването взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне курсове от Самотраки до Александруполис и обратно в сряда, 14 август. При подходящи метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, който ще превозва пътниците.