Българи и руснаци подслоняват украинците по морето

Свят
14:58 - 28 Февруари 2022
4924
Българи и руснаци подслоняват украинците по морето

Българите са съпричастни с това, което се случва в Украйна и с украинския народ. Една част вече успяха да избягат от ада, започнал с действията на Русия, а друга все още търсят начини за се спасят. Някои вече намериха подслон и братска прегръдка у нас - в морските ни градове Варна, Бургас и Поморие, а на още доста места нашенци изразиха съгласието си да приютят и да помогнат на украински семейства.

Георги Цветков - хотелиер от Варна, е един от първите в страната, който не само настани украинци, пристигащи у нас, но го направи и за своя сметка.

„Обади ми се мой приятел от Пловдив, който ме попита дали може група украинци с деца, които пътуват към Варна, да се свържат с мен и да им помогна. Изпратих им линк как да стигнат до нашия хотел и им казах, че ги очаквам. Минаха няколко часа след, което се свързах с тях да проверя дали всичко е наред с пътуването. Разбрах, че са се забавили около 4 часа на границата.

Късно вечерта (26.02.2022 г.) пристигнаха при нас. Настаних шест души – две малки деца на 2 и 6 години, три жени и един младеж. Няма условия за настаняването, целият престой ще е за моя сметка, без значение колко време ще останат“, заяви за Георги Цветков собственик на семейния хотел "Амфора" в курорта "Св. св. Константин и Елена". Той разполага с 10 стаи и 3 апартамента.

Георги Цветков

„Украинците пристигнаха от Одеса. Те са пътували с автомобил, шофиран от една от жените. Имаше шок, ужас и страх в очите им. Обаче това са много горди хора и адски силни. Много съм впечатлен от силата на духа на тези жени. Те искат сами да се справят – не искат и не молят за нищо. Научих, че ако има мярна единица за смелост, то чистата й проба е “един Зеленски”, а мярна единица за сила бих я нарекъл “един Украин”, добави Цветков.

„Мога да им осигуря работа, ако искат. Имам много възможности да им помогна. Но съм много изненадан, че те не искат помощ – дали от гордост или са срамежли, искат сами да се справят“, каза още хотелиерът, който допълни в профила си във Фейсбук: "Всички фенове на Путин и неговите глупости, ги каня в нашия хотел на беседа, където настаних украинците. Гостите ще им разкажат сладки приказки за Маша и Мечокът, Калашници, Ракети, Ну, Погоди и други “приятни” за тях случки. Ще си поговорят за живота, но и за смъртта. Ще ви е много, ама много полезно и въобще няма да ви е забавно. Ще видите снимки, видео и аудио. Кетъринг за феновете на Путин няма да има. За гостите съм се погрижил нищо да не им липсва".

И докато политиците боричкаат и бездействат, съкрушени руснаци в Поморие предлагат подслон на братя украинци.

"Аз съм против войната и смятам, че всички въпроси трябва да се решат по дипломатичен път", казва Константин Утешев - един от многото, които подават ръка на своите братя. Руснакът е военен инженер, който от 2016 г. живее в България. Той е скромен и благ човек, с очи, от които прозира загриженост.

Константин Утешев

Казва, че не е единствен, има много други като него – съкрушени от международната ситуация и разрастващия се конфликт руснаци, живеещи в Поморие и Несебър, които вече са приютили братя украинци и помагат, с каквото могат.

„Имам две семейства, които са ми приятели – едните са от Херсонска, а другите – от Черкаска област в Украйна. Там в момента се водят бойни действия. Аз им предложих в случай на извънредна ситуация да ги приема в България“, разказва пред Флагман.бг Константин Утешев.

„Като гражданин и човек съдбата на тези хора не ми е безразлична, затова им предложих да ги приема. Те ми благодариха за поканата, но засега възнамеряват да останат в Украйна.

Аз им казах: „Имайте предвид, че винаги имате къде да дойдете и да се подслоните, с каквото мога, ще ви помогна“.

„Затова прекрасно разбирам колко са опасни сградите при тези бомбардировки и разрушения“, казва руснакът.

Той е отишъл при нотариус по други дела, но и по този въпрос.

„Попитах трябва ли да попълня формуляр, че съм готов да приема бежанци. Той ми каза да се обърна към адвоката си, който ме увери, че няма нужда, тъй като в България украинците имат статут на бежанци“, продължава Константин Утешев.

„В живота е като в шахмата – на нас не ни е известно какво ще се случи в бъдеще. Аз съм против войната и смятам, че всички въпроси трябва да се решат по дипломатичен път. Но дипломацията, не само украинската и руската, но и световната не успя да реши този проблем“, казва мъжът, който непрекъснато поддържа връзка със свои приятели в Украйна и искрено се надява скоро войната да е само лош спомен за всички.

В Равда добри хора помогнаха на още едно семейство. Наталия пристигнала вчера с две деца и настанена.

"Когато отидохме, вече при нея имаше още една майка с едно дете, т.е. две жени с три деца. Занесохме им хранителни продукти за поне две седмици, може би и цял месец (не мога да преценя). Хладилникът им се напълни, както и пакетирани неща и консерви.

Едната жена има 100 евро, другата - нула. Моля ви за помощ. Всички са с една малка раница на гърба и нямат нищо. Спешно се нуждаят от обувки/маратонки размер 33, 37 и 42. Дрехи за момчетата размер 128, 146, 160 см. Майките са размер М и S и обувки 36, 38.

И понеже са настанени за дни, не мога да дам адрес, не знам къде ще са след седмица. Моля всички желаещи да помогнат, да ми пишат на лични. И благодаря на Павел и Любомир за всичко което направиха днес!", сподели Иринка (което е без фамилия) в групата във Фейсбук - "Допомога українським біженцям в Болгарії/Помощ за украинските бежанци".