Българи летят за Лондон с 3 компании

Великобритания няма официално обявено извънредно положение и наши гурбетчии се възползват от това

Общество
22:37 - 30 Март 2020
3612
Българи летят за Лондон с 3 компании

Въпреки драстичните мерки у нас, сезонни работници във Великобритания все още пристигат на Острова с редовни полети от София.

До две от летищата на Лондон - “Хийтроу” и “Лутън”, летят “България Ер”, “Бритиш еъруейз” и “Уиз еър”. Те летят от и до София. Само “Изи джет” e спряла за април, защото няма пътници.

Българи, пътували през последните дни, съобщават в социалните мрежи, че не са имали никакви проблеми. Никой на летищата в британската столица не ги е питал къде и защо отиват.

Причината е, че във Великобритания няма официално обявено извънредно положение. Хората са призовани да се самоизолират и да се трудят от вкъщи, за да се предпазят от коронавируса, но на тези, които се налага да пътуват заради работа, е разрешено да го правят.

В това положение са и много българи, които идват в английски ферми, за да изкарват прехраната си. Вестник “Гардиън” съобщи, че Националният фермерски съюз обмисля да организира чартърни полети, ако няма с какво работниците им от Източна Европа да долетят, което щяло да излезе по 250 евро на човек.

Според изданието само преди седмица “Уиз еър” е докарала 450 българи. Проверка на "24 часа" показа, че авиокомпанията продължава да извършва по 3 полета на ден между София и Лондон и цените са достъпни - около 100 лв. в едната посока.

Справка за излитащите самолети показва, че чартърни полети от летище София в последните дни няма. От Асоциацията на българските авиокомпании също казаха, че български чартърни авиокомпании не са превозвали берачи на плодове и зеленчуци.

Няма отделни изисквания към пътници, които искат да берат плодове в Англия. Към всички на летището в София се прилагат ограниченията срещу коронавируса, както и противоепидемичните мерки.

На терминалите се допускат само хора с бордни карти. На входа се мери температурата на всеки пътник, след това се преминава през зоната за сигурност и през Гранична полиция. Спазва се дистанция, а служителите на летището са с предпазни средства.

При влизане в държавата освен мерене на температура има и термокамери, всеки полет се обслужва единично, потоците са разделени. Пътникът попълва и декларация откъде пристига.

От “България ер” съобщиха, че освен дезинфекцията на самолетите и салоните за въздуха има филтри, а на всеки 2 минути той минава през термична обработка при 200 градуса.