Българи от Чикаго вдигат трикольора в Пловдив

Любопитно
11:35 - 20 Март 2023
1527
Българи от Чикаго вдигат трикольора в Пловдив

Българи от Чикаго ще развеят трибагреника ни на височина от 70 метра в Пловдив, съобщи BG Voice. Церемонията по вдигането на флага ни ще се проведе на 22 март, сряда.

„Събудих се една сутрин в Чикаго с идеята да направим пилон и да развеем националното знаме някъде в България от където ще може да се вижда надалеч. Вечерта го обсъдих с приятели в българското заведение "Механата" в Чикаго и започнахме да правим проучване и да събираме пари за проекта", разказа председателят на инициативния комитет - строителният предприемач Владимир Павлов.

Само за няколко дни сънародници от Чикаго събират десетки хиляди долари за изграждането на този пилон. Включват се и хора от района на Пловдив - някои даряват пари, други труд, време и техника. Имената на всички дарители са изписани върху мраморна карта на България, поставена до пилона.

Владимир Павлов дарява собствен терен за издигане на флага. Той се намира на Околовръстното в Пловдив - между Пещерско и Пазарджишко шосе - точно срещу Младежкия хълм и Альоша. Повечето от дарителите са от Пловдив.

От първоначалната идея до нейната реализация минават по-малко от 4 месеца. Флагът трябвало да бъде издигнат на националния ни празник 3 март, но закъснение в производството отлага церемонията с няколко седмици.

"Решихме да го направим на 22 март, първа пролет като символ на пробуждането на нашето родолюбие и патриотизъм", обяснява Павлов.

На церемонията по откриването на пилона е поканен и президентът Румен Радев. Все още няма отговор от неговия екип дали ще присъства.