Българи от цял свят искат неделни училища

Култура
16:43 - 07 Февруари 2022
2397
Българи от цял свят искат неделни училища

Общо 21 организации на българи от 11 държави кандидатстват за финансиране от българската държава за разкриване на неделни училища зад граница.

Най-много са от Великобритания – шест. Сред кандидатите има организации от Германия, Албания, Италия, Испания, Франция, Нидерландия, Канада, САЩ и др., посочва пресцентърът на Министерството на образованието.

Общо 373 са българските неделни училища в чужбина през тази учебна година. Те се намират в 43 държави на шест континента. В тях се обучават над 35 хил. деца от 4-годишна възраст, ученици от 1 до 12 клас и кандидат-студенти. За 12 години броят на децата в българските неделни училища е нараснал почти 10 пъти.

В проекта за бюджет за следващата учебна година са заложени близо 15 милиона лева за подкрепа на образованието на децата в неделните училища.

Възпитаниците на неделните училища имат възможност да се явят на изпит и да получат сертификат за владеене на български език по Общата европейска езикова рамка (ОЕЕР). С него учениците могат да продължат образованието си в България.

На челната снимка: На 14 октомври 2018-а големият родолюбец и филантроп Игнат Канев откри неделно училище в Ниагара Фолс, Канада