Българи разкриха: Ето ролята на Джо Байдън за бомбите над Югославия (ВИДЕО)

Политика
14:00 - 16 Юни 2021
15527
Българи разкриха: Ето ролята на Джо Байдън за бомбите над Югославия (ВИДЕО)

Българският youtube канал Efir Info пусна скандален филм-разследване, който предоставя факти за участието на настоящия американски президент Джо Байдън в конфликтите в Югославия през 1999 г. и в Украйна през 2014 г.

В сюжета е посочено, че в началото на конфликта в Украйна, през февруари 2014 г., тогавашният президент на САЩ Барак Обама назначава демократа Байдън за официален представител на Вашингтон в Киев.

„Малко по-късно синът му Хънтър Байдън се присъединява към борда на директорите на газовата компания „Буризма “(Burisma, украинска частна компания, бел. ред). След държавния преврат американците се закрепят още повече в Украйна.

Техни представители се появяват както в икономическите структури, така и в правителството и специалните служби“, се казва във филма.

Според информация на канала адвокатът на американския президент Доналд Тръмп - Рудолф Джулиани, заявява, че е успял да събере документи, които демонстрират опити за прикриване на нарушения на закона от компанията Burisma и участието на сина на Джо Байдън в прането на милиони долари.

„Джулиани представя схема, по която 16 милиона долара, от които три се дължат на Байдън-младши, са били изтеглени чрез мрежа от компании, редица от които са разположени в Кипър“, посочват авторите на филма.

Освен това, както е посочено в материала, Байдън е инициирал уволнението на тогавашния главен прокурор на Украйна Виктор Шокин, който планирал разпити и други процедури за наказателно разследване срещу всички членове на борда на компанията Burisma.

Разследването на Шокин е ограничено веднага след свалянето му от длъжност. Случаят Burisma е прехвърлен на друга украинска служба - Националното антикорупционно бюро, което е тясно свързано с американското посолство в Киев.

По-късно, докато работят по друго дело, американските власти публикуваха финансови документи, показващи колко пари е получила компанията на Хънтър Байдън и Арчър, докато Джо Байдън отговаря за Украйна.

Говорейки за участието на Байдън в конфликта в Югославия, във филма се твърди, че настоящият американски лидер е изиграл важна роля в администрацията на президента Бил Клинтън през 1999 г., когато НАТО бомбардира Югославия без резолюция на ООН.

„Настоящият президент на САЩ през 1999 г. беше един от най-откровените привърженици на бомбардировките в Югославия и той беше много горд от това. Той каза:

"Предлагам да бомбардираме Белград. Предлагам да изпратим американски пилоти и да взривят всички мостове над река Дрина", се казва още в материала.

В материала също така се твърди, че преди встъпването в длъжност на Байдън, представители на медиите и анализатори са прогнозирали ескалация на военната ситуация, ескалация на конфликта в Украйна и увеличаване на американската активност на Балканите.

„През пролетта на 2021 г. тези прогнози бяха потвърдени и военната реторика на американската администрация започна да нараства.

На 17 март президентът Байдън даде интервю за телевизионния канал ABC, в което нарече „убиец“ президента на Русия Владимир Путин.

Даже по време на Студената война световните лидери не си позволяваха подобна проява на неуважение  ​един към друг. Редица анализатори смятат, че липсата на извинение от американска страна показва, че подобно твърдение не е било случайно, а добре обмислено и е нова стъпка в информационна.

Филмът завършва със следните думи:

„Бъдещото развитие на международната сцена става все по-плашещо. В средствата за масова информация и в публичните изявления на редица политици, темата за  възможни военни действия става все по-често срещана и се превръща в норма за общественото мнение. Следователно личността и средата на новия американски лидер са изключително важни за разбирането на бъдещето и оценката на глобалните рискове по света и на Балканите. "