Българи се жалват от Бойко в Брюксел

Актуални новини
16:35 - 02 Септември 2020
3910
Българи се жалват от Бойко в Брюксел

Български граждани, живеещи в Белгия, са се включили днес в протестите срещу правителството на Бойко Борисов. В специално писмо до медиите те съобщават, че са поискали официална среща с председателя на Европейската народна партия Доналд Туск  и с Манфред Вебер,  който е председател на групата на ЕНП в Европейския парламент. 

След като тази среща не се осъществява, сънародниците ни входират писмо до ръководството на партията, в което поставят следните въпроси:

Придържа ли се ПП ГЕРБ към върховенството на закона като една от основните ценности в устава на ЕНП, а също и основна ценност според чл. 2 от Договора за Европейския съюз.

Имат ли основание протестите в България, свързани с липсата на върховенство на закона в страната и ако НЕ какви са аргументите на ЕНП?

Те задават въпроси и по отношение на  изявлението на Манфред Вебер в Европейския парламент от 10 юли 2020 г., в което се заявява, че групата на ЕНП напълно подкрепя българското правителство на Бойко Борисов в усилията му да защити икономиката от отрицателните последствия от кризата с COVID-19. “В тази връзка по-конкретно попитахме висшите представители на ЕНП потвърждава ли Манфред Вебер с днешна дата подкрепата на Групата на ЕНП в Европейския парламент към българското правителство относно борабата му срещу корупцията и на какви конкретни примери се основава тази подкрепа”, питат сънародниците ни.

Това е поредната от поредицата инициативи на българите в Белгия в подкрепа на сънародниците ни в България и с искане за оставка на кабинета Борисов 3, на главния прокурор на Република България Иван Гешев и за възстановяване на върховенството на закона в държавата ни.

Ние заявяваме нашата готовност да продължим с протестите си тук, като следващият ще се състои в Деня на Съединението, 6 септември, пред сградите на Европейската комисия и на Съвета на Европейския съюз.