Българи влязоха в топ 20 на Световното по приготвяне на пица
Нестандартният завършек на изделието от тесто впечатлява журито - чипс от тапиока с шафран
Екип готвачи от Бургас влязоха в топ 20 на най-добрите кулинари на Световното първенство по пица в Парма, Италия. Шеф Стефан Енчев и майстор пицар Джейхан Джаферов са единствените българи, които участват в надпреварата, след като печелят златен медал на Международния шампионат по пица. Двамата представиха уникална рецепта - пица с карпачо от октопод, предава БНТ.
Шеф Стефан Енчев е работил в ресторант на Гордън Рамзи в Лондон, но решава да се върне в България. Сега е главен готвач в ресторант в Бургас, където работи с майстора пицар Джейхан Джаферов.
Двамата готвачи се явяват на световното в Италия с два вида пици с морски дарове, като едната от тях е с октопод.
Според регламента готвачите трябва сами да пренесат продуктите до Италия с хладилна чанта. Нелека задача, особено за тестото.
"Стои в хладилник 3 дни и това транспортиране до Италия… все пак са повече от 15-16 часа. Рискът беше тестото да превтаса", каза Джейхан Джаферов, майстор пицар.
Имат 15 минути за работа. Първо изпичат блата, а след това добавят останалите продукти.
"Той се занимава с тестото, а аз се занимавам с гарнирането и топинга на пицата", обясни Стефан Енчев, главен готвач.
"Сега слагаме т. нар. карпачо от октопод и след броени секунди ще започна с целината ремулат и сос чимичури", каза Стефан Енчев, главен готвач.
Една палитра от цветове и вкусове. Нестандартният завършек на пицата впечатлява журито - чипс от тапиока с шафран.
"15, 16 човека жури. Отделно, като включим и съдиите, които са до нас на стейшъните. Следят за техниката на работата, за хигиената, за облеклото", разказа Джейхан Джаферов, майстор пицар.