Българи, завръщащи се от Лондон, Москва и Истанбул, ще бъдат проверявани за коронавирус

Общество
21:05 - 24 Януари 2020
3739
Българи, завръщащи се от Лондон, Москва и Истанбул, ще бъдат проверявани за коронавирус

Към момента за България няма пряка заплаха от проникване на новия коронавирус, но следим непрекъснато развитието на епидемията и имаме готовност за противодействие, каза  доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Вирусът причинява тежка пневмония. Основните симптоми на заболяването са треска с
висока температура и затруднено дишане. На рентгенова снимка в белите дробове се откриват данни за пневмония с двустранни белодробни лезии.

Броят на заразените хора непрекъснато нараства, вирусът разширява териториалните си граници и вероятно има способност да се предава между хора. Това прави прогнозата за разпространението в Европа трудна. Теоретично най-вероятна входна врата са летищата. Първоначално се смяташе, че е достатъчно да се осигури старателен контрол с термокамери на пътниците от директните полети от Ухан. В рамките на Европейския съюз те са до Париж, Лондон и Рим. Ако обаче единичните случаи извън Китай се превърнат в огнища, схемата ще се усложни.

При разрастване на епидемията България ще наблюдава с по-голямо внимание пристигащите на летище София от Лондон, Москва и Истанбул. Това са местата, където правят връзка пътуващите от Китай за България, обясни пред 24 часа доц. Кунчев.

Термокамерите на летището работят, но това не е 100% застраховка, защото по време на инкубационния период заразените нямат симптоми. Вирусите не признават граници и никакви мерки за граничен контрол до момента не са спрели реалното разпространение на заразно заболяване. Предимство за страната ни е сравнително малкото контакти с огнището на новата епидемия.

При завръщане от Ухан или от Китай с престой в Ухан, хората с респираторни оплаквания
трябва да потърсят лекар. Освен това трябва задължително да информират медицинските специалисти за симптоми като кашлица, затруднено дишане и треска; продължителност на престоя и точното място; евентуални контакти с животни или болни.