Българин е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология

Новини
21:49 - 16 Юли 2024
1085
Българин е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология

Българският ученик Виктор Лилов е единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) за 2024 г.

Със спечеления златен медал на IBO - 2024 той записа и световно постижение: Виктор единствен в света за цялата история на олимпиадите е носител на златни медали от двете най-престижни международни състезания по биология и химия - Международната олимпиада по биология и Международната олимпиада по химия, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Виктор постигна безпрецедентния дубъл, след като спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 г., където участваха ученици от 88 държави, а само преди дни той спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 г. и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

В световен мащаб е рядко явяването на олимпиади в повече от една наука. Нивото на големите международни олимпиади е много над училищното и подготовката изисква години упорит труд. Спечелването на медал в две дисциплини е свръх постижение, а два златни медала е уникално явление, отбелязват от сдружението. 

Само след дни Виктор ще участва в Международната олимпиада по химия за 2024 г. в Саудитска Арабия. Ако там спечели злато, той ще надгради собственото си световно постижение и ще направи още по-трудно за следващите поколения да го подобрят, пише БТА.