Българин е в тежко състояние след пътуване с кораб край Португалия

За спасяването на мъжа е извършена специална операция, в която са участвали португалският флот и военновъздушните сили

Общество
17:44 - 26 Септември 2022
3298
Българин е в тежко състояние след пътуване с кораб край Португалия

67-годишен българин е в португалска болница, след като състоянието му се влошило внезапно по време на плаване на юг от нос Сао Висенте с търговски кораб, съобщава онлайн изданието на Observador.

За спасяването на сънародника ни е извършена специална операция, в която са участвали португалският флот и Португалските военновъздушни сили.

"Лисабонския морски център за координация на търсене и спасяване е координирал в ранните часове на неделя медицинското спасяване на мъж от българска националност, който е имал "много слаби жизнени показатели", се посочва в изявлението на флота.

Сигнал за влошеното състояние на българин е подаден от екипажа на кораба в 2:34 часа в неделя сутринта.

Комуникацията с кораба беше незабавно установена чрез сателитен телефон и медицинската помощ беше координирана по телефона с подкрепата на Центъра за спешно насочване на пациенти", обясняват още от ВМС.

След успешната операция по спасяването българинът е транспортиран с хеликоптер до летище Фиго Мадуро в Лисабон малко след 8:00 сутринта, след което е откаран в болнично отделение. Към момента не е ясно неговото състояние след хоспитализацията.