Българин, издирван от САЩ за продажба на микрочипове на Русия, е арестуван в Гърция

Новини
12:31 - 15 Февруари 2023
1344
Българин, издирван от САЩ за продажба на микрочипове на Русия, е арестуван в Гърция

В Гърция е арестуван българин, издирван от САЩ за нелегална продажба на Русия на американски части в областта на високите технологии.

Мъжът, който е на 49 години и който е бил издирван с международна заповед за "измама срещу американското правителство", се намира в затвора Диавата край Солун, уточняват гръцките медии и допълват, че той е бил задържан в началото на декември 2022 г. в град Сидирокастро, който се намира в близост до българската граница (на 15 км от Кулата).

Българинът, за когото се твърди, че е инженер, е обвинен от САЩ в продажба на американски микрочипове и други високотехнологични компоненти на Русия между 2014 и 2018 г. чрез българска компания, за която се твърди, че работи като "фронт офис", заобикаляйки изискванията за износ, определени от правителството на САЩ, което наложи серия от санкции срещу Русия след окупирането на Крим от Украйна.

В искането на американските власти за издирването му се твърди, че тези микрочипове могат да се използват и за насочване на снаряди. Само една от пратките към България е била на стойност 1.7 млн. долара.
Сложната система на реекспорт към Москва е установена от проверка на американското министерство на търговията. Очаква се решението на съда в Солун за екстрадирането на българина в САЩ.