Българин изпревари Стивън Кинг и Джон Гришам

Личности
11:17 - 24 Януари 2023
2718
Българин изпревари Стивън Кинг и Джон Гришам

Българинът Илиян Кузманов изпревари Стивън Кинг и Джон Гришам в литературна класация, а носителят на „ЕМИ“ Логан Крауфорд го представя като „най-сексапилния писател за 2021 г.“, избран от 2-милионната аудитория на списанието за поп култура „FilmDaily“. 

„Играта между интелект и привлекателност е важна в днешния век. Трябва писателите да са по-атрактивни, за да вдъхновят новото поколение повече да чете“, коментира по този повод българинът пред сайта BG Voice.

Книгата на Илиян Кузманов „Дяволът! Аз го познавам“, в английската ѝ версия, се задържа 3 седмици в класацията на лондонското Talk Radio. За нея гласуват около 10 хиляди слушатели. Изпреварва творби на Стивън Кинг и Джон Гришам.

Книгата му „Ако срещнеш Буда, убий го“ се изкачва на 15-о място в най-четените заглавия и в Топ 20 за продажби на дигитална книжарница Amazon. Бестселърът печели наградата „Литературни титани“ в САЩ и е сред финалистите в най-големия литературен конкурс – Readers Favorite International Book Award Contest, с награден фонд от 100 000 долара.

Американският телевизионен канал Fox три пъти в рамките на няколко месеца отразява българския писател, а медии като US Today, CBS и NBS разказват историята му.

„И двете книги тръгнах да пиша в етап от живота си, когато бях влюбен и предприех дълго пътешествие в Азия за около година и половина – споделя Илиян. – Бях попаднал на един остров, носех дневник, на който трябваше да се уча да рисувам, обаче ми се повреди лаптопът и започнах да пиша на него.“

Дигиталните копия и на двете книги на български език той предоставя безплатно на сънародниците си по света. Този жест е част от последната му кауза – да настоява за пълното дигитализиране на библиотеките, за да е достъпен целият книжен фонд за всички българи. Да може всеки, срещу абонаментна карта, да разполага с целия библиотечен списък от заглавия.

„Хартиените книги никога няма да умрат друго е усещането да ги докосваш и прелистваш, ароматът… Но колко книги можем да си позволим да купим? А издателите нека предприемат по-атрактивни начини за представяне на книгите. Да има привличане към автора, а децата да разберат, че да си писател е не по-малко престижно от това да си футболист например“, казва Илиян.

Писателят споделя, че и двете си книги пише някак между другото. Вълнуват го повече социалните каузи. „Писането не ми е основното занимание. То е нещо, което ми доставя удоволствие, едно хоби, което се опитвам да съвместя с полезните неща, които правя – социалните ми проекти. За мен винаги, още от малък, са били важни не парите, а желанието да направя живота на някого по-добър“, коментира Илиян.

Той чете от 4-годишен, завършва езиковата гимназия в Пазарджик с френски и английски, после право в Пловдивския университет.

На 23 години продава апартамента си в Пазарджик и заминава за Канада с 4000 долара. В Монреал си намира работа в социален център за деца на емигранти. „Поисках да следвам за социален работник, но добре, че не ме приеха, защото щях да бъда просто служител на заплата. Сега имам бизнес и свободата да използвам парите си както искам“, казва той. Завършва история в университета „Конкордия“ в Монреал, получава и сертификат за финанси и банково дело.

Първия си бизнес той отваря във Великобритания, където заминава след завършването на „Конкордия“. В Лондон създава компанията „DomesticHelpLondon“ – за всякакви услуги като почистване, гледане на деца, ремонти, кетъринг. За да е в час с етикета в кетъринга на най-високо ниво, през 2017 г. завършва във Венеция курс при Гари Уилямс, към най-стария частен клуб в Европа – „British Butler Institute“.

Вторият му бизнес е социален център – „Ezo Bistro“, където нарежда 3000 книги, повечето първо издание, по философия, история, религии и право. Продават картини на бездомни художници, предлагат за бездомни хора безплатно кафе, чай, горещ шоколад, бисквити.

През 2019 г. той се връща в България, записва онлайн „Глобална политика“ в университет в Германия. Ръководи бизнеса си в Лондон от дистанция, а голяма част от приходите си влага в проекти в България.