Българин, който се бие в Украйна: Свиква се и с войната, и със смъртта

Иван Калчев признава, че през цялото верме е имало опасност за живота му

Украйна
21:10 - 26 Ноември 2023
6749
Българин, който се бие в Украйна: Свиква се и с войната, и със смъртта

Иван Калчев е мъж, който прекарва последната една година на фронта. Той воюва на страната на Украйна. Преди няколко дни Иван се прибра от втората си военна мисия. Казва, че човек привиква на напрежението и свиква и с войната, и със смъртта. Определя военните действия в Украйна като „терористична акция".

Според българина войната вече е преминала в друга фаза и едва ли ще станем свидетели на ново масово освобождаване на окупирана територия. „Колкото повече време минава, толкова по-трудно става. Това, което спира украинската армия, е, че пази цивилното население. Това, което не спира руската армия – че обстрелва с ракети и артилерия по градовете", посочва войникът пред "Нова". Споделя обаче, че не е бил в казарма и е заминал без особена военна подготовка за фронта. 

„99.99% от войната е чакане, стоиш в някоя дупка. Звукът на войната е тишина и от време на време някоя бомба", казва Иван.

Признава, че през цялото време е имало опасност за живота му и че няма да забрави нито един момент от участието му във войната. Според българина Западът е приел за дадености сигурността, доставките, спокойствието, топлото, мира.

Чувството на дълг, а не парите го накарало да се включи във военните действия, споделя той. „Бия се, за да не станат Варна и Бургас като Донецк и Луганск", признава Иван Калчев. Казва още, че според него страната ни непрестанно е обект на хибридни атаки.

Българинът коментира и вътрешната политика на страната. Твърди, че „сглобката" цели да „изпере" Бойко Борисов и Делян Пеевски. Самият Иван Калчев е бил кандидат за депутат. Намерението му е активно да се занимава с политика в България.