Българин от Канада пред Lupa.bg: Скоро ще започнат да ограбват магазините

Новини
21:21 - 31 Март 2020
12326
Българин от Канада пред Lupa.bg: Скоро ще започнат да ограбват магазините

Коронавирусът все повече завладява територии и взима малко по малко жертви. Хората са уплашени, светът е блокирал. Ситуацията и в далечна Канада не е по-различна. Българинът Христо Йорданов, който от 14 години живее в Монреал, сподели пред Lupa.bg своите впечатления от ситуацията в провинция Квебек.

"Паника все още не се усеща поради простата причина, че хората вече са затворени по домовете си, никой не излиза. Улиците са еднакво пусти почти по всяко време на денонощието - и сутрин, и вечер. А преди това никога не е било така, разбира се. Градският транспорт почти е спрян, движат се само няколко линии на автобусите, метрото е на много рядко", сподели Христо Йорданов.

"Гледката е като от някакъв филм на ужасите и не знаеш във всеки един момент какво ще се случи. Всички се информират от електронните медии, постоянно се говори за този проблем. Големият проблем ще е след това, когато отмине", твърди 40-годишният българин.

"Засега всичко е привидно спокойно, но властите тук се опасяват, че съвсем скоро ще започне разграбването на магазините, ще се разбиват и ще се взимат хранителни продукти. Охраната е засилена навсякъде, почти на всеки ъгъл има по патрулираща двойка полицаи", разказва още Йорданов.

"Много хора вече останаха без работа. Все още магазини не затварят, но прогнозите на специалистите, които се изявяват по медиите, са, че съвсем скоро и това ще започне - фалити на по-малки фирми и предприятия. Голяма част от населението на Монреал се насочи към бюрата за безработни. На управниците им е ясно, че в тази криза едва ли ще могат да намерят работа на болшинството. Затова и правителството предприе добър ход - отпусна 823 милиарда канадски долара за пострадалите от този хаос фирми и хора, за да бъдат обезпечени финансово за няколко месеца напред. Банките също не работят, обслужването на кредити и различни заеми към институции, са замразени. Работят единствено аптеките, хранителните магазини и бензиностанциите - както и в по-голяма част от света", сподели Христо Йорданов.