Българин от РСМ пред Lupa.bg: Скопие не иска да е член на ЕС, а фондовете му

Македония влезе в НАТО като троянски кон на Сърбия и Русия, смята Горан Серафимов

Общество
17:15 - 26 Юни 2024
10863
Българин от РСМ пред Lupa.bg: Скопие не иска да е член на ЕС, а фондовете му

Положението в Северна Македония е по-лошо от преди 4 години. Тежката икономическа ситуация в страната подгрява национализма, който се базира на антибългаризма. Ще има натиск от страна на САЩ и ЕС, но заради ситуацията в Украйна първо ще ги оставят да пируват. Това обясни в интервю за Lupa.bg Горан Серафимов, който бе прогонен от РСМ заради българските си корени.

- Изказването на новият премиер на РСМ Християн Мицковски, че няма да коленичи пред България ще ускори ли натиска на ЕС върху Скопие?

- Президентът Румен Радев днес призова партиите по-бързо да направят правителство, за да може да се отговори на Мицкоски. Българите в РСМ виждат единствено реакция от страна на държавния глава в София. Трябва да очакваме и провокации и от македонския  президент Гордана Силяновска, които ще са много крайни.  Проблемът не са техните изказвания, а отговорът на България. Скопие говори срещу българите, а българите за всичко им помагат. Време е вече българските политици да окажат натиск върху Македония, като наложат санкции. Защо не отговориха на забраната на български политици и общественици като филантропа Милен Врабевски, Ангел Джамбазки, Виктор Стоянов и др. да влизат в РСМ?

Македония декларативно казва, че е за Европа и НАТО. Тя влезе в Алианса като троянски кон на Сърбия и Русия. България помогна на по-малкия си брат да подсигурят южния фланг на НАТО. Скопие не иска да влезе в ЕС, от него иска само фондовете. Още лъже хората, че ако стане страна-членка парите ще потекат като река по улиците.

- Вчера новият премиер Мицскоски постави условие на ЕК да промени преговорната рамка за влизането на РСМ в ЕС.

- Това е тактика на новите управляващи. Тяхната риторика е: „Ние ще признаем българите в Македония, ако България признае македонците в страната си. Новата власт знае, че българската Конституция е различна и признава индивидуалните граждански права. Докато в РСМ Конституцията признава правата на етнически групи.

ЕС може да извърши натиск със своите фондове. За Западните Балкани парите са 6 милиарда, които трябва да се използват в рамките на 6-7 години. ЕС може да даде парите срещу условието да се промени Конституцията на Северна Македония.

Скопие полага усилие да изглежда като поддръжник на Украйна, нещо което прави и Сърбия по перфиден начин на принципа: Ако може да сме с Русия тайно, а публично да сме със Запада. Може би ЕС трябва да спре фондовете за РСМ. Страната така и така е пред банкрут, Унгария ще им даде 1 милиард заем. Така Мицскоски ще успокои ситуацията за 1 година и ще може да си прави, каквото си иска. Оста Китай-Русия-Сърбия си действа през цялото време в Македония, а сега още повече заради идването на Мицкоски.

- Има ли изненади в подбора на министри в РСМ?

- Очаквам голям удар от Министерство без портфейл, което отговаря за отношенията между общностите. Ведомството досега се ръководеше от албанец. Неговото място вече се заема от сърбина Иван Стоилкович, който е председател на демократската партия на сърбите от Македония и голям сръбски националист. Той е човек на Александър Вучич, както и заместник-министър председател. Това е голям антизападен удар. Той въобще не е харесван от дипломатите на САЩ и ЕС в Македония.