Българин, полицай в САЩ, пострада при US бунта

Актуални новини
08:47 - 01 Юни 2020
2925
Българин, полицай в САЩ, пострада при US бунта

Поне три жертви взеха протестите в Съединените щати вчера, a недоволството не стихва. При петата поредна нощ на бунтове се стигна до вълна от насилие заради смъртта на Джордж Флойд. В 25 града е въведен полицейски час, арестуваните са стотици.

При бунтовете е пострадал и българин-полицай, съобщaват от българоамериканската полицейска асоциация. Мъжът, който е пожелал анонимност, е бил ударен със стъклена бутилка, но състоянието му не е тежко и ще се възстанови напълно.

20 полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк. Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица. Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия.

По данни на "Асошиейтед пджоррес", през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 души. Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес.

Протестите избухнаха заради смъртта на афроамериканеца, който почина при арест в Минеаполис заради плащане с фалшива банкнота, след като в продължение на 8 минути полицай затискал врата му с коляно.