Българин ще бъде екстрадиран в Германия заради работата си в международен кол център

Общество
12:45 - 06 Октомври 2022
2812
Българин ще бъде екстрадиран в Германия заради работата си в международен кол център

Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд в Пазарджик за екстрадицията на Иван Тилев.

Магистратите прецениха, че не са налице основания за отказване на европейската заповедта за арест, защото досъдебното производство не е образувано в България, пише blagoevgrad24.bg.

23-годишният българин ще бъде екстрадиран в Германия заради обвинения за участие в международна схема за финансови измами. Той е работил в кол център на международна компания. В момента е в затвора. Близките му настояват българската държава да се застъпи за него и делото да се гледа тук. 

През лятото на 2019 година Иван Тилев намира в интернет обява за работа в кол център с немски. Обещани са му много добра заплата и бонуси за брой привлечени клиенти. Той сключва договор с фирмата работодател "Тийм ъп груп“.

Има издадена европейска заповед за ареста на Иван. Обвинен е, че е навредил на клиенти в Германия, като ги е заблуждавал да инвестират големи суми пари в различни финансови инструменти. Според обвинението е нанесъл щети за 678 хиляди евро, а цялата компания - за 14 милиона евро. Следва бързо дело. Роднините на обвиняемия протестират.