Българин влиза в затвора за убийството на радиодиджей в Лондон (СНИМКИ)

Преди смъртта си Корай Алпергин е бил съблечен гол и подложен на ужасни мъчения

Актуални новини
11:30 - 10 Септември 2024
2808
Българин влиза в затвора за убийството на радиодиджей в Лондон (СНИМКИ)

Трима мъже бяха вкарани в затвора за участието си в отвличането, изтезанията и ужасяващото убийство на популярен радиодиджей от международна организирана престъпна група. Сред тях е и българският художник и декоратор Исай Стоянов, 44, от Севън Систърс в Северен Лондон, който беше признат за виновен в изопачаване на правосъдието и осъден на 18 месеца затвор, съобщава Guernsey Press.

Мехмет Корай Алпергин и приятелката му Гьозде Далбудак бяха отвлечени, докато се връщаха у дома от италиански ресторант в Мейфеър, Централен Лондон, през октомври 2022 г. Те бяха отведени във винен бар на Уайт Харт Лейн, където 43-годишният Алпергин, баща на две деца, беше нападнат.

По-късно голото му тяло беше захвърлено в гората на Есекс и 34-годишната Далбудак прекара два дни заключена в тоалетна, преди да бъде освободена от похитителите си. Тя слушала мъченията, на които бил подложен приятелят й.

20-годишният Дилън Уедърли от Тотнъм, Северен Лондон, беше признат за виновен в непредумишленото убийство на г-н Алпергин и неговото отвличане.

В четвъртък той беше вкаран в затвора в Олд Бейли за пет години. Това ще бъде добавено към присъда, която той вече излежава отделно за заговор за убийство, за което получи доживотен затвор с минимален срок от 16 години.

33-годишният Кайри Мичъл-Пърт от Барнет, който се призна за виновен за отвличането, беше осъден на шест години и четири месеца.

Преди това съдът установи, че Алпергин е получил 94 отделни наранявания по тялото си.

Той получава удар в главата, душен е, удрян с бейзболна бухалка, счупила 14 ребра, попарен с вряла вода, намушкан по краката и подложен на ужасяващи вътрешни рани.

Прокурорът Криспин Айлет Кей Си заяви на съдебните заседатели: "Очевидно е, че преди смъртта си Корай Алпергин е бил съблечен гол и ужасно измъчван“.

Съдът разбра, че г-н Алпергин, който е родом от Северен Кипър, е притежавал радиостанция на турски език в Лондон – Bizim FM – и е бил добре позната и популярна фигура сред турската общност в Обединеното кралство.

Прокуратурата твърди, че осем мъже са се придвижили с две коли – бял ван и Фолксваген Поло – до мястото на отвличането.

Твърди се, че Уедърли е бил в Полото, но Стоянов не е бил в нито една от двете коли.

На журито е казано, че групата е знаела, че аудито на г-н Алпергин е на път за Енфийлд от Мейфеър, тъй като е било оборудвано с устройство за проследяване.

Съдът прецени, че няма доказателства, че Уедърли или Стоянов са пряко замесени в насилието, упражнено върху г-н Алпергин.

Стоянов е замесен в "разчистването" в салона на стадиона, където е убита жертвата.

След отделен процес миналата година още четирима мъже бяха осъдени за техните роли.

Твърди се, че още двама заподозрени все още са на свобода и се смята, че са избягали в чужбина.