Българинът в ареста само съхранявал картината на Полък (ОБНОВЕНА)

Общество
15:27 - 22 Март 2023
1989
Българинът в ареста само съхранявал картината на Полък (ОБНОВЕНА)

Говорителят и заместник-председател на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова даде повече подробности за откритата у нас картина на художника Джаксън Полък. Ще се назначат допълнителни експертизи, за да установят дали картината на Джаксън Полък е оригинална. 

Картината на Полък не е била обявена за международно издирване и няма данни да е каталогизирана.

Разследването е поето от СГП, след като е прието по компетентност от Софийска районна прокуратура. Първоначално делото е заведено за вещно укривателство.

Към момента българският гражданин, който е задържан по случая, е само един. Това, което той представя като информация пред държавното обвинение, е, че не е знаел дали картината е автентична или не. Той само съхранявал картината временно, като не твърди да е собственик.

Все още не е пристъпило действие по продажбата на картината.

До момента служителите на ГДБОП, заедно с наблюдаващия прокурор са работили съобразно първоначално получената информация, че в България се организира незаконна продажба на картината. Тя е иззета и към момента тя се съхранява при съответните условия и с нужната охрана.

Изготвена е експертна справка от двама експерти, включително експерт реставратор. В последствие е назначена и експертиза, която казва, че извършеният анализ, който позволява да се открие точният химически състав на всеки цвят, използван в картината показва, че пигментите в нея, са подобни на пигментите ползвани от Полък в други произведения.

"Това е важен, но не е решителен елемент към авторската идентификация. Експертите в комисия от трима души казват - полезно е да се направи допълнително изследване към това, както и анализ на свързвателя на боите. Подобно изследване изисква взимане на проба, което не е възможно на този етап", поясни говорителката на СГП, позовавайки се на становищата на комисията.

Дадени се указания от наблюдаващия прокурор от СГП да бъде назначена допълнителна експертиза.

Спецификата на разследването налага да бъдат използвани и инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с движението и пътя на картината.

Десислава Петрова уточни, че СГП няма данни картината да е каталогизирана. СГП предстои да установи дали картината има нещо общо и с Румъния. Петрова заяви, че не може да потвърди дали картината на Полък е пристигнала в България от остров Крит или не. Тя добави още, че картината не е била обявена за международно издирване.

Петрова представи и техническа информация относно живописта на Полак от 1945-1950 г.