Българинът яде близо килограм по-малко хляб
Потреблението на повечето основни хранителни продукти намалява
Българинът е консумирал близо килограм по-малко хляб и хлебни изделия през второто тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година, показват данните на Националният статистически институт.
Потреблението на плодове и зеленчуци е намаляло.
Потреблението на повечето основни хранителни продукти средно на човек от домакинство намалява през второто тримесечие на 2022 г. в сравнение със същото тримесечие на 2021 г. Най-голямо е намалението в потреблението на хляб и тестени изделия - от 19,6 на 18,9 кг, зеленчуци - от 20,3 на 19,4 кг и плодове - от 10,3 на 9,7 килограма.
Без промяна остава потреблението на месни произведения, сирене, яйца и захар, става ясно от публикуваните данни.
Данните са получени от тримесечното наблюдение на домакинските бюджети. Наблюдението е репрезентативно, като се използва случайна извадка от 3060 домакинства.