Българите - най-засегнати финансово от COVID-кризата

Общество
12:19 - 29 Май 2020
666
Българите - най-засегнати финансово от COVID-кризата

Хората в България, Унгария, Италия, Гърция и Испания са отчели най-много финансови проблеми по време на пандемията от коронавирус. Това сочи ново проучване сред гражданите на Европейския съюз, цитирано от бгнес. 

Най-малко проблеми по време на пандемията от друга страна са изпитали датчаните, нидерландците, шведите, финландците и австрийцит, показва проучването. 

Около 58% от анкетираните в Европейския съюз са заявили, че са срещнали финансови затруднения по време на епидемията.

Анкета на Европейския парламент, проведена от началото на пандемията до края на април 2020 г., показва, че гражданите на ЕС, които съобщават за финансови проблеми, се оплакват най-вече от загуба на доход (30%), безработица (23%), невъзможност да плащат наем или кредити (14%), а 9% заявяват, че имат проблеми с купуването на храна за „нормално съществуване“.

Всеки десети европеец, изправен пред финансови проблеми по време на пандемията, заявява, че е потърсил финансова помощ от семейство или приятели, а 3% са заявили, че са изправени пред фалит.

Цели 69% от анкетираните от Европейския парламент са се застъпили за по-силна роля на ЕС за разрешаване на пандемичната криза, като най-голяма е подкрепата на тази идея в Португалия и Ирландия, а най-ниска – в Чехия и Швеция.

Шест от десет респонденти смятат, че държавите-членки не са показали достатъчно солидарност по време на пандемията, а 22% казват, че са изцяло недоволни от проявата на солидарност в ЕС. Италия, Испания и Гърция са най-недоволни, а ирландците, нидерландците и датчаните са най-подкрепящи европейската солидарност.