Българите неграмотни с компютъра

ЕК отделя 8 млрд. евро за дигитално образование годишно

Актуални новини
13:03 - 12 Април 2019
1494
Българите неграмотни с компютъра

Българите имат най-лоши дигитални умения в целия Европейски съоюз, заяви в Русе президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му констатацията носела тревога, но и възможност България да поиска допълнителни евросредства в следващите пет години за всички работници.

Синдикалистът обясни, че ЕК отделя 8 млрд. евро годишно за дигитално образование и компетентности в Европейския съюз. В крайдунавския град Конфедерацията на независимите синдикати в България организира форум - част от цикъла "MASTЕRCLASS WORK 4.0.". Темата е свързана с предизвикателствата, които поставя дигитализацията пред пазара на труда. В него взеха участие министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, заместник-министърът на образованието Петър Николов, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. Христо Белоев, представители на синдикални и работодателски организации, неправителствени организации.

По време на форума Димитров коментира още и равнището на заплатите у нас, като подчерта, че увеличението на трудовите възнаграждения на служителите в бюджетните системи няма алтернатива.