Българите от РСМ след визитата на Гордана Силяновска: Очакваме Румен Радев да продължи да се държи с достойнство и твърдост

Нека македонската президентка не забравя, че културната дипломация не замества решаването на реални проблеми

Балкани
12:40 - 17 Септември 2024
1337
Българите от РСМ след визитата на Гордана Силяновска: Очакваме Румен Радев да продължи да се държи с достойнство и твърдост

"Гордана Силяновска Давкова бе в София на македонската постановка на операта „Набуко“ от Верди. Нека не забравя обаче, че културната дипломация не замества решаването на реални проблеми. Правата на българите в Северна Македония не могат да бъдат пренебрегвани. " Такава позиция изразиха българите от културния център "Иван Михайлов" - Битоля, както и Новата политическа емиграция на българите от Македония. 

"Зад настояването на българския народ в Македония да бъдат дадени конституционни гаранции за правата застанаха ВСИЧКИ 27 ДЪРЖАВИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ. Това е изискване залегнало в приетата Преговорна рамка за бъдещите преговори за присъединяване на нашата родина към Европа. След палежите на българските клубове, побоищата над нас и стрелбите срещу наши културни центрове и инсценирани съдебни процеси както по времето на тоталитарния режим в Югославия, тази позиция беше логична. Тя е неотменима !!!"

Очакваме президентът Румен Радев да продължи да се държи с достойнство и твърдост, както досега, и да напомни на колежката си, че вписването на българите в конституцията, прекратяването на говора на омраза и спазването на историческата истина са неотменими изисквания, залегнали в Договора за добросъседство и Френското предложение. Стига вече празни жестове – време е за реални действия. И нека подсетим госпожа Силяновска, че някога през 70-те години на миналия век Иван Михайлов, лидерът на македонското освободително движение, изпрати поединно на много жени, участнички в женските секции на МПО в САЩ, грамофонна плоча с тази възвишена и патриотична опера "NABUCCO" - "Va pensiero" на италианския композитор Джузепе Верди. Изпратените грамофонни плочи беха надписани от самия Иван Михайлов. И чрез тази опера Иван Михайлов им благодареше за техната неуморна работа за поробената родина Македония и ги въокуражаваше да продължат дейността си до осъществяването на идеала свободна и независима Македония с признати правата на българите в нея".