Българите се юрнаха да купуват " Ролс-Ройс" и "Тесла"

Продажбите на марковите автомобили у нас скочили с рекордните 335%

Актуални новини
11:30 - 08 Декември 2023
8049
Българите се юрнаха да купуват "Ролс-Ройс" и "Тесла"

Парадоксално, но факт - българите се оплакват, че стават все по-бедни, а в същото време купуват все по-скъпи западни автомобили. Справка за новите регистрации в МВР показва, че Rolls-Royce, Tesla и китайската DFSK са марките с най-голям ръст на българския автомобилен пазар през 2023 година.

Особено впечатляващи са 335-те процента увеличение в продажбите на Tesla, напук на факта, че американската компания все още не е представена официално в България.

Общите регистрации на нови Tesla у нас тази година са повече от тези на Honda, Mitsubishi, Subaru и Isuzu, взети заедно.

С трицифрен ръст тази година могат да се похвалят още Cupra, MAN, Ssangyong, Isuzu и Piaggо, макар че при всички тях става дума за много ниска стартова база миналата година.

От големите пазарни играчи най-много се увеличават регистрациите на Skoda (62%), BMW (59% и възвърнато първо място в премиум сегмента у нас), Opel (52%) и Volkswagen (47%).

На другия полюс са компании като Mitsubishi (почти 70% спад), ГАЗ (-60%), Iveco (-49%), Fiat (-43%) и Jaguar (-42%).

На фона на колебанията в Европа българският пазар на нови автомобили продължава да процъфтява с общо 26.4% ръст на годишна база.

Само през ноември новите регистрации са 3 875. Вече няма никакво съмнение, че до края на годината психологическата граница от 40 000 нови автомобила ще бъде прехвърлена - за пръв път от 2019 г. насам и едва за втори в последните 15 години.

Справката на Automedia.bg се отнася само до леки автомобили в категории M1 и N1, като имайте предвид, че "регистрации" не е автоматично равно на "продажби" - някои от тези бройки са регистрирани от самите дилъри като тестови или служебни автомобили.