Българите в румънския град Търговище празнуват 172 години от заселването си по тези земи

Новини
13:39 - 30 Ноември 2023
1286
Българите в румънския град Търговище празнуват 172 години от заселването си по тези земи

„Матей войвода“ – така се казва кварталът на етническите българи в румънския град Търговище. Днес те отбелязаха 172 години от основаването му и от заселването си тук. 

Специални гости на събитието бяха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, депутатът на българското малцинство в румънския парламент Георги Наков, както и кметът на Търговище Кристиан Стан.

Празникът започна с религиозна служба в църквата „Св. Нифон“, изградена с български средства и с произнасяне на молитвата „Отче наш“ на български език. По време на службата в църквата посланикът на България в Румъния Радко Влайков поздрави всички присъстващи по случай деня на свети Андрей. „Този ден, освен един много светъл християнски празник за румънците, има специално значение за българите тук, в Търговище. Преди 172 г. на този ден е дадено разрешение на 57 български семейства да се заделят тук и да основат свой квартал", каза дипломатът. Той призова всички да се обърнат към св. Андрей да ги закриля и да се помолят за българския патриарх Неофит, който е в болница. Посланик Влайков получи подарък икона на св. Никифор, копие на оригиналната икона в храма.

В службата и в празника се включи и протойерей Кирил Синев - свещеникът на българите в Румъния. След службата бяха поднасени цветя на паметника на първите българи, заселили се по тези земи и на паметника на румънските войници от български произход от квартал „Матей войвода“ в Търговище.

Програмата включваше и фолклорен концерт с участието на ансамбли на организациите на българите от Търговище, Бълени, Извоареле и Винга, който се проведе в Културния дом в българския квартал.

Днес в Търговище, който е 26-я по големина град в Румъния, живеят близо 700 българи.