България да подкрепи своите граничари, обвинени в Турция

Актуални новини
14:41 - 13 Юли 2020
1224
България да подкрепи своите граничари, обвинени в Турция

Четиримата български граничари, за които Турция поиска издирване с червена бюлетина за убийството на нейн бракониер, заявиха, че желаят България отново да потвърди подкрепата си към тях, предаде репортер на „Фокус“. Пред журналисти в Бургас четиримата - Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Никола Петков припомниха, че преди няколко дни турският съд е поискал те да бъдат издирени с червена бюлетина на "Интерпол" и да бъдат обвинени за смъртта на турски бракониер край Резово през 2008 г.

„Очаквам в лицето на държавата и всички институции този въпрос да се реши веднъж завинаги. Това, че имаме някакви уверения, че няма да ни предадат, мен лично не ме устройва. Аз искам да бъда напълно оправдан и да се свалят всички обвинения от мен и от колегите ми“, заяви Михаил Цонков. Той обясни, че по думите на адвоката им, според закона в Турция, червена бюлетина се издава само по дела, касаещи тероризъм.

„В предишни разговори с адвоката ни от турска страна разбрахме, че не би трябвало да ни издадат червена бюлетина, защото престъплението не е толкова тежко. Все пак това стана факт - не зная поради каква причина“, каза Никола Петков.

На въпрос как тълкуват издадената бюлетина, те отвърнаха, че тя ги превръща в затворници в собствената им държава. „Ние нямаме право да напускаме границите на България. Имаме уверението на институциите, че няма да ни предадат. В момента, в който отидем в чужда държава обаче, турските власти имат правото да ни задържат“, обясни Никола Петков.

По думите му държавата винаги ги е подкрепяла, а сега очакват от нея да препотвърди ангажиментите, които е поела пред тях преди години.

„Имаме уверението, че това ще се случи. Проблемът е с червената бюлетина, която, по думите на нашия адвокат, за да бъде издадена, трябва да мине през решение в съдебната власт в Турция, оттам да премине в международните полицейски органи, където също документите да бъдат разгледани. Очакваме българската държава да се намеси по подходящия начин, както винаги е правила досега“, заяви Никола Петков.

Той посочи, че последното дело по техния случай е проведено коректно и обстойно, на базата на което те не са подведени под съд, а е бил разгледан единствено досъдебен процес. „Притеснителното е, че не можем да обясним на всички държави от цял свят, че в онзи ден сме си вършили работата. Поет е ангажимент, че този въпрос ще бъде проучен в детайли и очакваме да получим информация в най-скоро време“, каза още Никола Петков.

Случаят с четиримата български гранични полицаи е от април 2008 година. Тогава в морето край Резово те се опитали да задържат турски бракониери, които са нарушили морската ни граница. Бракониерите не се подчинили на разпорежданията им и се е наложило използването на служебно оръжие. Единственият изстрел се оказал фатален за един от турските граждани, който е починал на път за болницата в Бургас. По-късно Европейският съд ги оправда, Република Турция обаче продължава да води дело, с което да ги обвини.