България даде рецепта на ЕС срещу тролските атаки

Техномания
22:05 - 24 Май 2022
3861
България даде рецепта на ЕС срещу тролските атаки

България предлага в Брюксел да се регулират алгоритмите на социалните мрежи, които усилват тролските атаки. Това обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов пред участниците на Световния икономически форум в Давос. Особено актуален става този въпрос в контекста на войната в Украйна, посочи Божанов, цитиран от пресцентъра на "Демократична България".

"Имаме много точни предложения за техническата реализация, обсъждаме ги с представители на социалните мрежи и с Брюксел. Тези компании трябва да разберат, че проблемът е в тяхното поле. Той подкопава обществения диалог в източноевропейските страни и в Европа като цяло, за да насочи общественото мнение към прокремълска позиция", коментира Божанов.

По думите му технологичните гиганти трябва да осъзнаят своята отговорност в дигиталната сфера, както и да признаят, че имат влияние върху обществата. "Не можем обаче просто да очакваме от тях самостоятелно да се противопоставят на бизнес моделите си", заяви министърът на електронното управление и добави, че е необходима "интелигентна и фокусирана"регулация.

"България е част от Източна Европа и руското влияние при нас е силно от дълго време. Русия прокарваше своите опорни точки преди войната и продължи да го прави и троловеслед началото на войната. Докато атакуват Украйна, те атакуват и цяла Източна Европа с дезинформационни кампании", коментира Божанов. "Русия използва европейските ценности като свободата на словото, за да подкопае свободата на словото и останалите европейски ценности. Техните канали са много, но социалните мрежи наистина са основен фокус", добави той.

Според него Европа е наясно с методите на действие на руската пропаганда в дигиталния свят. Фабриките за тролове популяризират анонимните уебсайтове, които разпространяват наративите на Кремъл. В същото време правителствата на европейските държави не могат просто да блокират даден уебсайт или дадена група.

"Не можем да го направим, защото след 4 години следващото правителство може да блокира нас и нашата реч. Затова трябва да действаме умно. Трябва да счупим този механизъм, а не да блокираме самата информация", заяви Божанов.