България е сред най-засегнатите финансово от кризата с COVID-19

Общество
16:00 - 31 Май 2020
1596
България е сред най-засегнатите финансово от кризата с COVID-19

Българите сме сред най- пострадалите финансово нации в ЕС от COVID-пандемията. Tова сочи проучване на Европейския парламент.

Загуби на доходи, безработица и невъзможност за покриване на дългове са основните проблеми на хората по време и след пандемията в Европа, сочи проучването на ЕП. Привеждайки теорията в практика, у нас това се оказва точно така. Цели отрасли вече са пред фалит.

Васил Димитров се занимава с хотелиерство и ресторантьорство в Благоевград. Твърди, че целият сектор е застрашен, ако не се предприемат мерки. Затова той и колегите му поискаха от общината намаляване на данъците с до 60% за наем и такса смет.

„Ние молим за намаляване и преизчисляване за тези два месеца, които не сме работили. Голяма част от колегите, все още не са отворили, а ще има такива и които няма да отворят“, коментира пред Нова тв Димитров, който е член на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите в Благоевград.

А в съседната община Дупница ще затварят. Търговците на една от най-големите борси за автомобили втора ръка у нас , се надяват на чудо.

„За два месеца и половина имаме 2 продажби, което няма как да ни покрие разходите. Хората са  страхливи, те няма да  предприемат смяна на автомобилите, ние няма откъде да ги купуваме и съответно няма да има внос и тука“, твърди Кристиян Крумов.

Затова е решил да спре с вноса от Италия, а после ще му мисли. Той предвижда криза в бранша поне още  година, въпреки че  цените на колите втора ръка вече са надолу с 10%.