България е трета в ЕС по дълго майчинство

Докладът на УНИЦЕФ ни нареди сред Швеция и Норвегия

Общество
14:13 - 13 Юни 2019
2628
България е трета в ЕС по дълго майчинство

България е на трето място по най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане сред страните от европейската общност. Това става известно от нов доклад на УНИЦЕФ за политиките в подкрепа на семействата.

Швеция, Норвегия, Исландия, Естония и Португалия предлагат най-добрите политики в подкрепа на семействата сред 31 богати страни. Швейцария, Гърция, Кипър, Обединеното кралство и Ирландия пък са на най-ниските позиции по този показател, научаваме от новия доклад.

Докладът, изготвен от изследователския център на УНИЦЕФ - Иноченти, класира страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ и ЕС от гледна точка на националните политики в подкрепа на семействата.

Тези политики включват продължителността на родителския отпуск при пълно заплащане и услугите за деца на възраст между 0 и 6 г. Докладът е част от работата на УНИЦЕФ за ранно детско развитие и кампанията "Ранните моменти са от значение", която подкрепя родителите да осигурят на децата си насърчаваща среда и стимулация, необходими за здравословното развитие на мозъка.