България е №6 на световното по риболов в Италия

Пътешествие
13:34 - 13 Септември 2021
3740
България е №6 на световното по риболов в Италия

Националният отбор на България спечели шестото място на световното първенство по спортен риболов на плувка в Италия. На река Минчо до град Пескиера дел Гарда нашите изнесоха страхотно представяне във втория манш в неделя, когато станаха първи.

Това им донесе общ улов от 20.707 кг и шестото място в крайното класиране, което е и едно от най-добрите за България в тази дисциплина за всички времена. В индивидуалното класиране Михаил Илков завърши десети, а Славчо Петров – тринадесети.

Успехът е исторически в спортния риболов на плувка, тъй като дотук националният ни отбор рядко попадаше дори в топ 10. Най-голямото постижение на българските „плувкари“ на световно датира от далечната 1976 г., когато печелим второ място на шампионата, проведен на язовир „Цонево“ до Варна. „Бих сравнил сегашния резултат с шесто място на световно първенство по футбол. Поздравявам целия ни отбор за сполучливата тактика и отличното класиране“, заяви президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

В шампионата участваха общо 126 майстори въдичари от 23 национални състава. Отборно шампионската титла стана притежание на домакините от Италия, следвани от Чехия и Англия. Зад България в класирането останаха световни сили като Холандия и Франция.

След първия манш в събота нашите вървяха чак на 18-то място и никой не предполагаше, че могат да „изригнат“ по такъв начин във втория манш в неделя. Той беше спечелен безапелационно от състава на България, който завърши на върха. Успехът е резултат от промяната в тактиката, извършена от двамата ни треньори Антон Миленов и Евгени Милев.

Водачът на отбора ни Димитър Балтаков съобщи от Италия, че основен обект на улов е била рибата „скардола“ – местен хибрид между червеноперка и каракуда. Тази риба е доста своенравна и нелека за ловене. Бонус са били улавяни кефали с тегло между половин и един килограм. Имало е и шарани, повечето от които обаче са успели да скъсат фините такъми на състезателите.

„Никой не вярваше, че можем да излезем победители във втория манш в неделя. След претеглянето на улова получихме поздравления от националите на Италия, както и от ред големи фигури в спортния риболов като унгареца Валтер Тамаш и холандеца Ян Ван Шендъл“, каза Балтаков.

Българският тим бе в състав Михаил Илков, Слави Петров, Аркади Райчин, Калин Запрянов и Атанас Кюркчиев, с резервен състезател Йонко Йотов. От нашите най-силно се представи дебютантът на световно първенство Михаил Илков, който зае десето място в индивидуалното класиране. Той можеше да се класира и доста по-напред, ако два големи кефала не бяха му се измъкнали в последния момент преди изваждането. Индивидуален шампион на световното първенство стана известният сърбин Горан Радович – Гица, който улови 12.379 кг за двата дни.

Това е втори голям успех за тази година на спортните риболовци. В края на август на световното първенство на река Въча до град Девин българските майстори в риболова на пъстърва с изкуствени примамки станаха трети отборно, а вицешампионската титла индивидуално отиде в ръцете на нашия Георги Гетов. На 23 и 24 октомври гребният канал в Пловдив ще бъде домакин на световното клубно първенство по риболов с фидер.