България и Франция разбиха „Бърлогата на хищници“

Интернет сайтът бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления

Новини
09:45 - 27 Юни 2024
1612
България и Франция разбиха „Бърлогата на хищници“

Специализирани структури от България, Германия, Литва, Холандия и Унгария разбиха уебсайт, използван за вътрешна комуникация на мащабна престъпна група, като част от международна операция.

У нас действията са осъществени съвместно от екипи на дирекция „Киберпрестъпност“ на ГДБОП и на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 година, след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея.

Уебсайтът, наричан от френските медии „бърлога на хищници“, е блокиран на 25 юни.

Той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления. Сред тях детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства. Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

Работата на международния екип по случая продължава.