България и Израел с общи оръжейни проекти

IAI е една от най-големите компании в сферата на отбраната с над 50-годишен опит

Новини
20:02 - 16 Април 2019
2164
България и Израел с общи оръжейни проекти

Израелската фирма за електронни системи ELTA Systems, която е дъщерна на най-голямата корпорация за производство на оръжие в Израел IAI, представи пред български военни специалисти своята концепция за създаване на опозната въздушна картина и за наземно базирана ПВО и ПРО. „Търсим сътрудничество с български фирми“, каза Ноам Шани, маркетинг директор на IAI за Европа.

В детайли беше представена системата за наблюдение на въздушното пространство Sky shield и мултифункционалния радар MMR. Тя е изпитана в бойни условия, а именно през 2014 г. по време на конфликта на границата с ивицата Газа. Тогава системата е успяла да прихване и неутрализира 99% от изстреляните към израелска територия ракети, снаряди и мини, а също и вражески дронове.

Към момента на въоръжение са над 100 радара MMR в армиите на редица европейски, азиатски и американски държави. 54 от тях са в Индия, а останалите в Канада, САЩ, Италия, Чехия, други

IAI е една от най-големите компании в сферата на отбраната с над 50-годишен опит. В нея работят 15 000 служители. Продажбите за 2018 г. надхвърлят 4.5 млрд. USD. 80% от продажбите са за чужбина.