България изпраща 30 спасители да помогнат на Албания

Министерски съвет отпуска 200 000 лв. на правителство в Тирана

Общество
15:47 - 26 Ноември 2019
2009
България изпраща 30 спасители да помогнат на Албания

България изпраща 30 спасители, които да помогнат на Албания да се справи с последиците от силното земетресение, което разтърси страната тази сутрин.

На заседанието на Министерския съвет утре министърът на външните работи Екатерина Захариева ще предложи да бъдат отпуснати и 200 000 лева помощ на албанското правителство за справянето с последиците от труса, съобщи самата тя на извънреден брифинг.

Междувременно президентът Румен Радев изрази съболезнования на своя колега Илир Мета по повод жертвите на земетресението в Албания. Държавният глава изразява надежда за бързо и успешно възстановяване на ранените при това тежко природно бедствие.

Броят на загиналите след труса продължава да расте. Това е най-силното земетресение в страната от 1979 година насам. До момента броят на жертвите достигна 14 души, като дете бе намерено живо под рухнала сграда.  

Редица европейски страни изразиха солидарност с катаклизма на Албания. Европейският съюз декларира, че остава на разположение на албанското правителство да прецени как най-пълноценно може да се помогне на място. Съседна Сърбия, както и Турция също са заявили готовност на помогнат на Албания да се справи с последиците от земетресението.