България може да остане без газ

Русия е отказала да води преговори с „Нафтогаз“ и ЕС за подновяване на транзита след 2020 г.

Актуални новини
16:46 - 20 Май 2019
2468
България може да остане без газ

Руската страна е отказала да води тристранни преговори за транзит на газ с Украйна и Европейския съюз през май, а такива разговори не са съгласувани и за юни, написа в понеделник изпълнителният директор на Група „Нафтогаз“ Юрий Витренко във Фейсбук, предава украинската агенция УНН, цитирана от агенция „Фокус”.

„Предвид това, че руската страна отказа да води тристранни преговори през май, т.е., след избирането на новия президент на Украйна, както и това, че не бяха съгласувани преговори за юни, то става очевидно, че те съзнателно блокират този процес. И тук спекулациите за повлияване на изборите за президент или парламент са само оправдание“, написа Витренко.

Той предположи, че руснаците очакват решението на Дания за „Северен поток 2“, след което ще стане ясно дали строителството на газопровода ще се забави, или той ще започне да работи от 1 януари 2020 година, както е планирано.

„Напомням, че само един от трите варианта за маршрути на „Северен поток 2“, които в момента разглеждат Дания, ще доведе до забавяне на строителството. И дори това забавяне не гарантира на Украйна запазване на транзита – Русия може съзнателно да избере сценарий, според който те просто ще ограничат доставките на газ в Европа до договорния минимум, което ще доведе до увеличаване на цените в Европа (и за Украйна) и след това от позицията на силата Русия ще натисне Европа да спре да отстрани пречките пред СП2“, добави той.

УНН припомня, че по-рано Витренко е заявил, че Русия се опитва да забави тристранните преговори между ЕС, „Нафтогаз“ и „Газпром“.