България на 46-то място по риск от протести

Общество
14:50 - 04 Юни 2020
2296
България на 46-то място по риск от протести

България е на 46-то място в международна класация, която отчита степента на риск от социално напрежение в 102 държави от цял свят, пише economy.bg. 

Индексът на социален риск (Allianz Social Risk Index) се изчислява от Euler Hermеs – глобална компания за застраховането на търговски кредити. При оценката се взимат предвид различни фактори, които показват степента на публична чувствителност към институциите и социалната рамка, както и икономическата устойчивост.

Така се определя нивото на риск от протести срещу правителствата, гражданско неподчинение и други прояви на напрежение, които могат да се отразят както на държавното управление, така и на перспективите за развитие на бизнеса и инвестициите. 

Новата класация е направена, за да отчете нивото на социален риск в контекста на пандемията с COVID-19, която доведе и до най-голямата икономическа рецесия след Втората световна война. Тя дава перспектива за период от около 18 месеца напред.

Държавите са класирани от 1-во до 102-ро място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Това са Дания, Финландия и Швеция. В топ 10 съответно на пета и девета позиция попадат и Германия и Франция. С най-високо ниво на опасност пък са Нигерия, Венецуела и Ангола. 

Euler Hermes препоръчва на българския бизнес повишено внимание при сделки с Румъния, Турция и Русия.