България на съд за неприлагане на европейското законодателство за защита на авторските права

Някои от творците и телевизионни оператори не са доволни от тълкуването на ключова разпоредба

Свят
13:46 - 27 Юли 2021
1618
България на съд за неприлагане на европейското законодателство за защита на авторските права

България и още 22 страни от ЕС могат да бъдат дадени на съд за тяхното забавяне при въвеждането на европейските правила за авторското право на ЕС в националното законодателство, заяви Европейската комисия, като поиска от групата да обясни закъсненията.

Правилата за авторското право, приети преди две години, имат за цел да осигурят равнопоставеност между креативните индустрии на Европейския съюз и онлайн платформи като Гугъл и Фейсбук.

Някои от европейските творци и телевизионни оператори обаче все още не са доволни, по-специално от тълкуването на ключова разпоредба, член 17, която има за цел да принуди платформите за споделяне като ЮТюб и Инстаграм да филтрират защитено с авторски права съдържание.

Комисията заяви, че е изпратила официални уведомителни писма, първата стъпка от нейното производство за нарушение, до страните, от които се искат обяснения. Крайният срок за приемане на правилата на ЕС беше 7 юни.

Другите страни са Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Люксембург, Латвия, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Словакия, Испания и Швеция.

Те имат два месеца да отговорят на Комисията или ще получат предупреждение, известно като мотивирано становище. Следващата стъпка е сезиране на висшия съд на ЕС в Люксембург.