България очаква Зеленски

Предстои парламентът да обсъди проект на декларация за членство на Украйна в НАТО

Свят
08:40 - 06 Юли 2023
2714
България очаква Зеленски

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да посети България. Евентуалната му визита ще бъде първата в Югоизточна Европа от началото на пълномащабната война на Русия срещу страната му.

Зеленски досега е посещавал САЩ, Великобритания и редица държави от Европейския съюз, както и Молдова, Саудитска Арабия и Япония. Много са и чуждестранните лидери, които посетиха  Киев, за да засвидетелстват подкрепата си за Украйна.

От българска страна засега е осъществена само една официална визита там - по време на правителството на Кирил Петков, който води делегацията през април миналата година.

Пътуванията на украинския президент се пазят в тайна от съображения за сигурност.

Потенциалната визита на украинския президент Володимир Зеленски идва в ключов момент за Киев – преди срещата на върха на НАТО в литовската столица Вилнюс, където се очаква ясен сигнал за Украйна, че е добре дошла в атлантическия пакт. Самият Зеленски неведнъж е казвал, че в Киев са наясно, че присъединяване към НАТО преди края на руската война срещу Украйна е невъзможно, но се надява на категорично послание от партньорите.

На правителственото заседание вчера бе одобрена проектодекларация между София и Киев, в която се казва:

"В двустранна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна се потвърждава нашата силна политическа подкрепа за страната в борбата й срещу руската агресия за защита на независимостта, суверенитета и териториалната й цялост,

и по пътя й към членство в НАТО тогава, когато условията позволяват това“ и още - “България е дългогодишен, последователен и явен поддръжник на политиката на отворени врати на НАТО, както и на евроатлантическите аспирации на Украйна. България ще продължи подкрепата си за членството на Украйна в НАТО". Подобни декларации често са част от чуждестранните визити на Зеленски.

Очаква се парламентът също да обсъди проект на декларация за членство на Украйна в НАТО. Ако се стигне до визита на президента Зеленски, потенциални други теми за разговор са военна помощ, подготовката на украински медици у нас, енергийни и други въпроси.

Политологът Димитър Аврамов и журналистът Александър Велев коментираха в студиото на „Здравей, България” ще дойде ли украинският президент в България и какви са очакванията от евентуална визита.

„Идвайки у нас, Зеленски ще даде знак, че страната ни е надежден партньор и подкрепя неговата държава в битката с Русия.

Навсякъде, където отива, президентът на Украйна обяснява, че те защитават цяла Европа, борейки се с Русия. Във всяка една от държавите той преследва определени цели. Отивайки в Лондон, искаше да получи самолети. У нас ще иска да получи допълнителна военна помощ - комплексите S-300. Нека не забравяме, че България е една от водещите държави във военно-промишления комплекс. Произвеждаме много боеприпаси. Снабдяването на Украйна с боеприпаси вече е официално. Досега, каквото заминаваше за там, минаваше по неясни пътища”, коментира Велев. По думите му България се нарежда до държавите, които най-много подкрепят Украйна.

„Страната ни и от друга страна е значима за Зеленски, тъй като в Украйна живеят много наши сънародници”, поясни журналистът. 

Според него Зеленски ще отиде в парламента и ще се види с управляващото мнозинство. „Вчера слушах как Корнелия Нинова щяла да обясни защо БСП не подкрепя Украйна. С какви очи и как ще погледнеш жертвата и ще й кажеш „Ние няма да ти дадем оръжие, за да се браниш и да пазиш децата си. Ще оставим врагът да те прегази, за да стигнеш до капитулация””, попита той.

И Аврамов определи евентуалната визита на Зеленски като добра новина за България.

„Украйна беше нападната преди една година от страна, чиято военна машина беше смятана за нещо колосално. Година по-късно украинската държава е Nº 1 в световните новини не просто с факта, че там се води война, а че е функционираща страна въпреки ракетните удари. Това прави украинците герои. Това е еквивалентно, вървящо към запада, защитаващо се общество”, коментира той.

Според него страната ни ще спечели много пари от евентуалното посещение .„Има неофициална информация какво Украйна иска да купи от нас. Страната ни печели от всяка гледна точка”, уточни Аврамов.