България остава без европари за „Струма”

Страната ни сама оттеглила апликационната форма за изграждането на автомагистралата

Икономика
16:24 - 15 Януари 2020
2427
България остава без европари за „Струма”

Европа нанесе истински финансов удар на инфраструктурата в България. Днес стана ясно, че страната ни няма да получи никакви европари за изграждането на магистрала „Струма” в Кресненското дефиле. Новината беше съобщена с прессъобщение на Агенция "Пътна инфраструктура". 

Според официалната информация страната ни сама оттегля апликационната форма за изграждането на автомагистралата през Кресненското дефиле.

„Но България продължава да разглежда проекта като приоритетен и не се отказва от него. Решението не го стопира, а ще ускори екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на единствения „тесен участък“ по направлението до границата с Гърция”, се казва в мейла на агенцията.

Днес българската страна е информирала Европейската комисия за решението си да оттегли Формуляра за кандидатстване за финансиране на лот 3.2 от Кохезионния фонд на ЕС, който беше подаден за одобрение на 9 август 2019 г.

Решението обаче противоречи на икономическата логика, защото никой не би се отказал доброволно от подобно финансиране в размер на стотици милиони. Истината е, че така приетият проект за магистралата е в пълно противоречие с екоизискванията, затова от ЕК са отказали да отпуснат средства за строителството й.