България отбелязва празника на авиацията и Военновъздушните сили (СНИМКИ)

Топ
09:24 - 16 Октомври 2024
2645
България отбелязва празника на авиацията и Военновъздушните сили (СНИМКИ)

На 16 октомври честваме празника на авиацията и Военновъздушните сили, отбелязвайки годишнината от първия боен полет на българските летци през 1912 г. Събития в цялата страна, включително специални изложби и програми, ще почетат историята и героизма на българската военна авиация.

На 16 октомври честваме празника на авиацията и Военновъздушните сили – ден, който отбелязва значим момент в българската история. Тази дата бележи годишнината от създаването на военната авиация, когато през 1912 година поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев за първи път използват самолет като бойно средство над Одрин. Техният полет поставя основите на българската военна авиация, а през 1963 г. 16 октомври е официално обявен за празник на авиацията и ВВС.

Музеят на авиацията ще отбележи празника със специална програма, включваща нова фотодокументална изложба "С крилата на противника", посветена на трофейните самолети от Първата световна война.

Посетителите ще имат възможността да разгледат интересни експонати, както и да гледат филма "Балан: Спомени летят" в салона на самолет Ан-24. Освен това, любителите на авиацията ще могат да проверят знанията си в играта „Страници от миналото“, включваща въпроси по теми от историята на българската авиация.

Снимки: Светломир Стоянов