България отдава почит на Ботев и на загиналите за свободата

Премиерът Гълъб Донев участва във всенародното поклонение на връх Околчица

Актуални новини
07:53 - 02 Юни 2023
1550
България отдава почит на Ботев и на загиналите за свободата

България отбелязва Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България.

В 12:00 часа сирените в цялата страна ще се включат за две минути в памет на революционера и всички, дали живота си за свободата на Родината, съобщиха от МВР. Тогава пешеходците и пътните превозни средства в населените места, с изключение на влаковете, следва да спрат и да останат на място, за да отдадат почит на героите. 

Денят на Ботев ще бъде честван в цялата страна. 

Служебният министър-председател Гълъб Донев ще участва във всенародното поклонение на връх Околчица по повод отбелязването на Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Премиерът ще приеме почетния караул в подножието на върха, след което ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на връх „Околчица“.

Всенародно поклонение с молебен и възпоменателен митинг ще започне в 11:00. В него ще се включат и походниците, преминали по 120-километровото трасе от Козлодуй до върха, за да отдадат почит на Христо Ботев и неговата чета.

Възпоменателният митинг ще започне с молебен за България, отслужен от Врачанския митрополит Григорий. По традиция ръководителят на националния поход Евгени Филипов ще рапортува пред министър-председателя и председателя на Ботевския организационен комитет и кмет на Враца Калин Каменов. Тържеството ще завърши с поднасяне на венци пред белокаменния кръст, а сирените ще известят триминутно всенародното преклонение пред паметта на Христо Ботев, неговите четници и на загиналите за свободата на България.

От 11:30 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София ще се проведе тържествена церемония, посветена на 147-ата годишнина от гибелта на революционера и в памет на героите, загинали за свободата и независимостта на България, съобщиха от Столичната община. В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, мъжки вокален ансамбъл „България“ с диригент Валентин Бобевски и актьорът Христо Чешмеджиев.

От 11:00 ч. на паметника на Васил Левски на бул. „Васил Левски“ в столицата ученици ще четат стихотворения от сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“.

С различни прояви в страната представители на военните подразделения на Българската армия ще почетат паметта на поета – революционер Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Това съобщиха от Министерството на отбраната. 

Традиционното всенародно поклонение пред паметника на Христо Ботев ще се проведе днес на връх Околчица. 

В него ще участват военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителният духов оркестър на Сухопътните войски.  

Тържествени проверки-заря ще се проведат в няколко населени места: в село Скравена, Община Ботевград, ще се включат военнослужещи от Бригадното командване - Благоевград и Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски; в Павел баня ще участват военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово; в Елин Пелин военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево и от военно формирование 28 860 – Горна Малина ще се включат в тържествената проверка; в Първомай ще участват представителен блок от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). 

В общоградски прояви и поклонения и в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на поета-революционер Христо Ботев участват военнослужещи от Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, СКСО, Съвместното командване на силите, както и курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ (във Велико Търново и Шумен) и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ (в Плевен). 

Денят на Христо Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва за първи път през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват Ботеви четници.

От 1953 г. до 1988 г. се чества като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. - като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. 

С Решение на Министерския  съвет от 31 май 1993 г. 2 юни е обявен за Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. 

Всяка година на 2 юни в 12:00 ч. от 1948 г. насам, се отдава почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България с едноминутно мълчание, вой на сирени и звън на камбани в продължение на две минути.