България отказа убежище на критик на Путин

Топ
20:02 - 13 Октомври 2022
3758
България отказа убежище на критик на Путин

Руски гражданин потърси международна закрила у нас, но получи отказ. Александър Стоцки обжалва решението пред съда. Днес се организира митинг в негова подкрепа.

Александър Стоцки пристигнал в България само ден, след като Русия нападна Украйна. Пред Би Ти Ви мъжът разказа, че търси убежище у нас, защото е против войната и срещу политиката на Путин.

„Ненавиждам войната. Наричам го Путлер. Той е ужасен човек“, каза Стоцки.

В Русия 26-годишният мъж е бил поддръжник на платформата „Умно гласуване“ на опозиционния политик Алексей Навални. У нас Александър е протестирал пред руското посолство в подкрепа на Украйна. Властите в София обаче отхвърлиха молбата му за закрила.

„Бях много изненадан. Този отказ сякаш беше написан от Елеонора Митрофанова, все едно е документ от Кремъл, а не от европейска държава“, каза той.

Решението на Агенцията за бежанците да откаже убежище на Стоцки е взето преди обявената военна мобилизация.

„Изповядването на политически убеждения или мнение, различаващи се от тези на правителството, само по себе си, не е основание да се иска статут на бежанец, поради което кандидатът трябва да докаже, че се опасява от преследване поради своите убеждения“, отговориха от Агенцията.

Позиция на Агенцията за бежанците

„Заради нещата, които казвам сега, ме грози затвор в Русия. Това е лудост, това не е демокрация“, каза Стоцки.

От началото на войната в Украйна 92-ма руснаци са потърсили международна закрила. Петима вече имат за хуманитарен статут, а 7 са получили отказ.