България печели от Путиновия Балкански поток 262 милиона на година

Трите милиарда, дадени за газопровода, може да се изплатят в идното десетилетие

Политика
12:51 - 28 Април 2023
3052
България печели от Путиновия Балкански поток 262 милиона на година

Чиста печалба от скромните 21,8 милиона лева на месец регистрира Министерството на енергетиката по Путиновия Балкански поток по данни на служебния шеф на ведомството Росен Христов за последните 12 месеца. 

По данни на МЕ приходите за цялата 2022-а г. са в размер на 375,88 милиона лева, но от нея има и разходи за периода в размер на 113 милиона, като в сумата се включва и изчисление за нужните средства за преодоляване на щетите от амортизацията на газопровода. Това става ясно от отговорите на Христов до депутата от парламентарната група на Продължаваме промяната-Демократична България Мартин Димитров. 

Доставки на синьо гориво за страната ни по него няма, а приходите касаят единствено транзитните такси и договорите, сключвани между МЕ и държавите-получателки на газа по резервираните капацитети. 

Прогнозата на МЕ в края на 2022 г. бе за реализирането на с около 30 хиляди лева по-нисък приход от реално постигнатия. В същото време обаче са били заложени по-малко пари за въпросната амортизация, така че за момента страната се движи по план-сметката, касаеща "Турски поток". 

Простата калкулация обаче сочи, че ако чистата печалба се задържи в подобни размери, страната ни ще изплати 3-те милиарда лева, дадени за строителството на газопровода в следващите 11 до 12 години. Именно тогава ще започне и същинската печалба. 

„Турски поток“ свързва Русия с европейския бряг на Турция по дъното на Черно море. Той се състои от две тръби всяка с капацитет по 15,75 млрд. куб.м. Първата тръба доставя директно „синьо гориво“ на Турция, а втората е предназначена за страните от Европа и Западните Балкани. В Европа тя влиза на българска територия, откъде пътят на газа отива в Сърбия и Унгария. Българската част от газопровода е известна също така като „Балкански поток“.

Смята се, че газопроводът е бил част от по-големия план на руския президент Владимир Путин, касаещ войната му в Украйна - именно за заобикалянето на Киев в снабдяването на Европа със синьо гориво.