България приготвя полеви болници като в Китай

"Арена Армеец", Универсиада и обредни домове може да се превърнат в центрове за лечение

Общество
14:47 - 20 Март 2020
5759
България приготвя полеви болници като в Китай

България се готви за мощна епидемична вълна от COVID-19 с постъпки за разкриване на полеви болници, точно както в най-засегнатата провинция на болестта - Хубей, както и за превръщането на големите зали в лечебни комплекси, ако се наложи. По-рано днес при посещението си в Калофер премиерът Бойко Борисов бе информиран от началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, че има готовност за предоставянето на до 15 000 военнополеви легла. 

Зали като "Арена Армеец" вече се обсъждало да се превърнат при необходимост във временни лечебни центрове, а по информация на Lupa.bg това може да се случи и с Универсиада и зала "Фестивална" в столицата. Спортните зали и обредни домове с голям капацитет в другите градове също може да влязат в плана за разкриване на хиляди легла, особено за онези пациенти, които не се нуждаят от интензивна терапия, но все пак са за хоспитализация и пряко наблюдение. 

У нас обаче не се обсъждало въвеждането на фургонната практика като в Ухан. Там пък властите обявиха преди дни, че макар всички полеви болници да са затворени, клетките ще останат, защото страната трябва да е готова за потенциална втора вълна от коронавирусната епидемия, в случай, че не успее да задържи под карантина "вносните" болни или че инфекцията се превърне в сезонна, каквито са очакванията засега.